Expositie Vooraankondiging:
Fiets-Bike-Fahrrad, design on two wheels.

Vooraankondiging: Opening 1 juli 2017. Wat heeft de toekomst in petto voor de fiets? Talent en vindingrijkheid leiden de race, briljante ideeën en ingenieuze prototypes spelen een centrale rol. Door de combinatie van design en technologie op verschillende manieren, vinden ontwerpers voortdurend opnieuw de fiets uit. Het resultaat is een fotofinish tussen design, uitstekend vakmanschap en de industrie.

1 juli t/m 3 december 2017 bekijk details »
Iedereen
Inbegrepen bij entree Cube
Tickets kopen

Het afgelopen decennium heeft de fiets een immense comeback gemaakt als vervoermiddel. Deze opleving is een wereldwijd fenomeen en brengt ons terug naar de tijd dat de fiets een belangrijk vervoermiddel in ons leven was en in het stedelijk netwerk. In een tijd dat tekorten van fossiele brandstof, de toename van vervuiling en opwarmen van de aarde voor steeds grotere uitdagingen zorgen, is het haast logisch dat de fiets nu prioriteit krijgt.

We zouden de fiets van vandaag kunnen definiëren als een mix van evoluties en nieuwe perspectieven in temen van concept, design, technologie, mobiliteit en de gemeenschap. Opnieuw heeft de fiets een leidende rol als een krachtig hulpmiddel voor zowel de wereld van nu als die van de toekomst.

In de tentoonstelling wordt onderzocht wat de toekomst in petto heeft voor de fiets. Talent en vindingrijkheid leiden de race, briljante ideeën en ingenieuze prototypes spelen een centrale rol. Door de combinatie van design en technologie op verschillende manieren, vinden ontwerpers voortdurend opnieuw de fiets uit. Het resultaat is een fotofinish tussen design, uitstekend vakmanschap en de industrie. Andere aspecten van het fietsen zoals mobiliteit, veiligheid en de ‘fiets community’ komen in de tentoonstelling ook aan bod.

Fietsen heeft een enorme invloed op de ontwikkeling van onze steden. Nieuwe vormen van parkeren, bruggen en fietstunnels worden opgenomen in de stedelijke infrastructuur, naast kleinschaliger interventies zoals regensensoren voor de fiets bij verkeerslichten.

De fiets community verenigt gelijkgestemde mensen, van fietsverenigingen tot mensen die fietsen in hun vrije tijd of omdat ze willen bewegen, tot mensen die de fiets zien als een alternatief vervoermiddel.

De tentoonstelling toont eigentijdse modellen waaronder de "Bamboo" van Ross Lovegrove, alsook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en toepassingen. Een voorbeeld hiervan is de vouwfiets ontworpen door Gianluca Sada, die ingevouwen niet groter is dan een paraplu. Er wordt ook aandacht besteed aan de fiets-accessoires. De magnetische fietslamp 'iFlash One', ontworpen door de Deense studio Kibisi, de 'Hövding' airbags helmen, en het Hammerhead navigatiesysteem zijn allemaal ontworpen om het meeste uit onze fiets te halen.

Projecten zoals de 'London Underline' en het 'Van Gogh Roosegaarde fietspad’ in Eindhoven verkennen het thema mobiliteit, terwijl de Gentse ‘BikeKitchen’ en ‘Bicycle Gangs van NY' dienen om aspecten van de fiets community te illustreren.

De tentoonstelling is ontworpen door IMF Foundation en Design museum Gent.

Wanneer?

Expositie

Fiets-Bike-Fahrrad, design on two wheels.

• 1 juli t/m 3 december 2017

Tijdens vakanties (regio zuid) en op feestdagen geopend.