Cube Calls 2017


Wij zoeken gedreven doeners die buiten de bestaande kaders kunnen denken; die de gebaande paden durven te verlaten en open-minded nieuwe uitdagingen aangaan.


Wij denken niet in hokjes, want creativiteit is niet afhankelijk van studierichting. 
Wat je nodig hebt is een ontwerpende mindset.

Voor onderstaande calls van het in Residence programme 2017 worden nu deelnemers gezocht. Deze Calls starten in september 2017. Lijkt het je wat om bij de volgende generatie pioniers van Cube design thinkers te horen? Reageer dan direct met je CV en motivatie naar Wouter van Dillen. Of kijk bij de Cube Calls voor meer informatie. Het in Residence programma is onder andere geschikt als stage, minor of afstudeeropdracht. 

Think shit!

De toekomst van onze toiletten. Hoe gaan we in de toekomst om met onze sanitaire voorzieningen? Op welke manier kunnen we met technische en/of sociale designtoepassingen hygiëne in partnerlanden bevorderen? Hoe kunnen we het menselijk ontlastingsproces circulair krijgen, en zo een duurzamer proces ontwikkelen? Hoe ziet de wc van de toekomst eruit? Hoe ziet het menselijk ontlastingsproces eruit in de toekomst?
 • Client: Cube design museum
 • Creatieve raakvlakken: (industrial) design, mens en techniek, milieu en duurzaamheid, gezondheid, maatschappij-/cultuur- en gedragswetenschappen, ontwikkelingsstudies, (multi)media, lifestyle en meer. 

Packaging we love to hate... have

De reputatie van verpakkingen gaat hard achteruit, maar tegenwoordig lijken we (nog) niet zonder te kunnen. Stel je een wereld voor zonder verpakkingen…een wereld waarin de verpakking deel uitmaakt van de inhoud, zoals een ei…een wereld waarin verpakking geen afval meer is… Design, creëer en test concepten die ons begrip van verpakking veranderen!
 • Client: KP-Plast
 • Creatieve raakvlakken: (industrial) design, grafische vormgeving, mens en techniek, marketing, communicatie, duurzaamheid, maatschappij-/cultuur- en gedragswetenschappen, (multi)media, lifestyle en meer. 

MY neighbourhood!

Huurders tonen minder betrokkenheid bij hun buurt dan huiseigenaren. Stel je een wijk voor waarin mensen zich thuis voelen, betrokken zijn bij anderen en daadwerkelijk zelf controle hebben over hun uitgaven. Welkom bij social design: co-creëer en test concepten die mensen aansporen om in hun eigen woonwijk te investeren.
 • Client: Wonen Limburg
 • Creatieve raakvlakken: (industrial) design, ruimtelijke ontwikkeling, geografie en planologie, sociologie, communicatie, duurzaamheid, maatschappij-/cultuur- en gedragswetenschappen, (multi)media, management en meer. 

My second skin

De Internet of Things kan ook gaan over een jas. Jouw ketting. En zelfs je ondergoed. Stel je een wereld voor waarin kleding slim en adaptief is, of mensen zelfs in staat stelt om het onmogelijke te doen. Design, creëer en test nieuwe concepten voor onze tweede huid.
 • Client: Cube design museum
 • Creatieve raakvlakken: (industrial) design, fashion, textiel, mens en techniek, psychologie, communicatie, duurzaamheid, maatschappij-/cultuur- en gedragswetenschappen, (multi)media, ICT en meer. 

Beat it

Muziek is een essentieel onderdeel van het leven en de levensstijl van veel jonge mensen. Dankzij koptelefoons en oordopjes luisteren zij overal en altijd naar hun favoriete muziek. Zij bezoeken feestjes en festivals. Zij houden van beats en de ervaring van muziek. Helaas betalen zij hier ook de prijs voor. Langzaamaan, zonder het te merken, raakt hun gehoor beschadigd. Hoe kunnen mensen van muziek blijven genieten zonder het gehoor te beschadigen? Hoe kunnen we mensen inspireren om voor iets te zorgen dat schijnbaar geen zorg nodig heeft?
 • Client: Cube design museum
 • Creatieve raakvlakken: (industrial) design, mens en technologie, communicatie, (multi)media, maatschappij-/cultuur- en gedragswetenschappen, lifestyle, grafisch ontwerp en meer. 

Are you being served?

Eten zonder handen is bijna onmogelijk – probeer het maar eens! Toch zijn er mensen met beperkingen die niet zonder de hulp van anderen kunnen eten. Hulp van anderen impliceert minder zelfredzaamheid. Een mogelijk alternatief bieden robots. Robots zullen steeds meer in ons leven en ons werk worden geïntroduceerd. Dat brengt allerlei ethische vraagstukken met zich mee. Deze Call verkent de relatie tussen mens en robot; wanneer robots ons persoonlijk leven betreden. Hoe voelt het om door een robot gevoed te worden? Hoe kunnen we robots ontwerpen die ons op een comfortabele manier voeden?
 • Client: EIZT – Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie
 • Creatieve raakvlakken: (industrial) design, mens en technologie, management in de zorg, filosofie, maatschappij-/cultuur- en gedragswetenschappen, (multi)media en meer.