Expositie Everything you always wanted to know about Toilets*

But were afraid to ask. Open voor publiek vanaf 19 mei.

Opening Mei 2017 bekijk details »
Iedereen
Inbegrepen bij ticket voor Cube
Tickets kopen

We gaan allemaal op zijn tijd, naar het toitet. We poepen, plassen, urineren, grote & kleine boodschap, want wat erin gaat, komt er ook weer uit. De gemiddelde persoon besteedt zelfs ongeveer 50 minuten per week op de toiletpot. Op de toiletpot? We doen dat misschien nu zo, maar dat was zeker niet altijd zo gebruikelijk. Een miljard mensen - 15% van de gehele wereldbevolking - doet nog steeds zijn behoefte op de straat, in de natuur of gewoon langs de snelweg. In India is dit percentage zelfs 40%.

Om die reden zet de World Toilet Organization (WTO) in Singapore zich in voor meer toiletten over de gehele wereld. De Verenigde Naties heeft dit initiatief omarmd en 19 november uitgeroepen tot Wereld Toilet Dag, welke ook ondersteund wordt door internationale organisaties zoals Simawi and Unicef. Dichter bij huis: ook de Nederlandse bedrijven zoals Gerebit, 123toilet.nl en SCA zetten zich hiervoor in.

Het is daarom hoog tijd voor een project rondom de design principes van onze toiletgang. Naast ons doel om specifiek (internationale) studenten en designers uit te dagen en te prikkelen om na te denken over ons toiletbezoek met onder andere een Cube Call, geeft de expositie zelf inzicht in hoe ontwerpers de meest basale menselijke behoeften benutten in een diversiteit aan design. Daarbij wordt ook onderzocht van de gevolgen zijn van ons dagelijks bezoek aan 'het kleinste kamertje', welke net zo goed een onbeschutte plek of openbare ruimte kan zijn. Schaamte, privacy, hygiëne en praktische aspecten die gevolgen hebben voor onze toiletgewoontes worden ook belicht, evenals de hulpmiddelen die we daarbij gebruiken. De expositie toont voorwerpen uit eigen collectie en bruiklenen van topstukken uit nationale en internationale collecties.

Bron video: SCA op Youtube.

Blijf op de hoogte!

De expositie wordt op dit moment ontwikkeld. Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe fasen in deze aankomende expositie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media!

Cube in Residence programma: Cube Call 'Think Shit!

De toekomst van onze toiletten. Hoe gaan we in de toekomst om met onze sanitaire voorzieningen? Op welke manier kunnen we met technische en/of sociale designtoepassingen hygiëne in partnerlanden bevorderen? Hoe kunnen we het menselijk ontlastingsproces circulair krijgen, en zo een duurzamer proces ontwikkelen? Hoe ziet de wc van de toekomst eruit? Hoe ziet het menselijk ontlastingsproces eruit in de toekomst? Dat is de vraag die Cube design museum in het licht van de aankomende expositie neerlegt bij een groep gedreven doeners. Lijkt het je wat om bij de volgende generatie pioniers van Cube design thinkers te horen? Reageer dan direct met je CV en motivatie naar Wouter van Dillen. Of kijk bij de Cube Calls voor meer informatie. Het in Residence programma is onder andere geschikt als stage, minor of afstudeeropdracht.

Wanneer?

Expositie

Everything you always wanted to know about Toilets*

• Opening Mei 2017