3D Print NOW!
New Possibilities

Ontwikkelingen in 3D-printen volgen elkaar snel op. Voortdurend wordt geëxperimenteerd met innovatieve materialen, efficiëntere productietechnieken en nieuwe producttypen. De invloed van 3D-printen op ons dagelijks leven zal alleen nog maar toenemen. Dat die invloed niet altijd positief zal zijn, blijkt uit de ontwikkeling van een 3D-geprint pistool, dat iedereen zelf kan printen.

Liberator Gun

Cody Wilson, 2013

De Amerikaanse wapenactivist Cody Wilson heeft het eerste wapen ontwikkeld dat kan worden vervaardigd met een 3D-printer. De printspecificaties voor deze Liberator Gun zijn door Wilson op internet gezet en zijn voor iedereen toegankelijk.

Hoewel dit ‘Wiki-wapen’ verre van nauwkeurig is, bewijst een video dat Wilson er daadwerkelijk mee heeft geschoten in de woestijn in zijn thuisstaat Texas. Het kwam Wilson op veel kritiek te staan. Het is nu immers voor iedereen mogelijk om een wapen te maken, dat bovendien onzichtbaar is voor metaaldetectors op bijvoorbeeld vliegvelden. Juristen buigen zich dan ook over wetgeving tegen de verspreiding van (de ontwerptekening van) dit 3D-geprinte pistool.

Keysforge.com

Op de website Keysforge.com is het mogelijk om een digitale kopie van een sleutel te maken op basis van twee scherpe foto’s. Aan de hand van een foto van het sleutelgat wordt vastgesteld om welke type slot en sleutel het gaat.

De 2Dfotoafbeelding van de getande sleutelrand wordt middels geavanceerde software vertaald naar een 3D-ontwerptekening, waarmee een exacte kopie van de gefotografeerde sleutel kan worden 3D-geprint. Met deze techniek is het namaken van sleutels – zelfs die met een zogenaamde ‘unieke’ code – mogelijk met twee foto’s die met een professionele camera op meer dan drie meter afstand zijn gemaakt. De website Keysforge.com heeft geen winstdoeleinde maar is juist opgezet als waarschuwing dat bestaande veiligheidsnormen in de slotenindustrie niet meer up-to-date zijn.

3D Hubs

De Amsterdamse startup 3D Hubs koppelt bezitters van 3D-printers aan mensen die een product willen laten printen. Particulieren die zelf geen 3D-printer hebben kunnen een digitaal ontwerp mailen naar 3D Hubs, die vervolgens naar een geschikte producent zoekt in het eigen netwerk van 20 duizend printers in meer dan 150 landen.

Bezitters van een 3D-printer kunnen zich hiervoor bij 3D Hubs aanmelden. De zolderkamer wordt hiermee een tijdelijke productievloer, waardoor ontwerpen sneller en goedkoper gemaakt kunnen worden. Door te zoeken naar een 3D-printer in de buurt van de afnemer wordt bovendien bespaard op energie- en transportkosten. 3D Hubs rekent 15% commissie voor de bemiddeling.

Sound of Delivery

Joris van Tubergen i.s.m. PostNL, 2016

Een 3D-printer vervoeren terwijl deze een voorwerp aan het produceren is – deze onwaarschijnlijke prestatie claimde PostNL. Ontwerper en 3D-printpionier Joris van Tubergen ging de uitdaging aan en ontwikkelde een verpakking waarin een werkende 3D-printer kan worden getransporteerd.

Vervolgens ontwierp hij een trompet die geschikt was voor deze mobiele productie-unit en bovendien precies binnen de duur van het transport klaar was. Na aflevering werd het instrument getest door de bekende jazztrompettist Eric Vloeimans, die nauwelijks verschil merkte met een echte trompet. Dit 3D-printen tijdens transport zou een enorme productietijdswinst kunnen betekenen.
Beschikbaar gesteld door: Joris van Tubergen.