3D Print NOW!
Architecture


Het 3D-printen van complete gebouwen is nog niet mogelijk door kwaliteitsgebrek, de hoge kosten, het gebrekkige materiaal en het beperkte volume. Toch wordt er in de architectuur volop geëxperimenteerd met digitale productietechnieken. Zo worden er gevelpanelen en decoratieve bouwelementen op de bouwplaats geproduceerd. Ook kunnen dankzij de toepassing van robottechnologie steeds grotere constructies worden geprint. Met speciale ontwerpsoftware kan een basisontwerp van een bouwwerk eenvoudig worden aangepast aan lokale of individuele wensen.


Egg Project

Michel van der Kley

Het Egg Project van ontwerper Michiel van der Kley is het grootste 3D-geprinte paviljoen dat collectief wordt vervaardigd. Het paviljoen bestaat uit 4760 ‘bouwstenen’ die door evenzoveel mensen thuis worden vervaardigd.  Voor het ontwerp maakt Van der Kley gebruik van parametrische software; als de vorm van het paviljoen wordt veranderd, berekent deze software automatisch de vorm van elke losse bouwsteen. De printgegevens worden gedownload en vervolgens individueel uitgeprint. Elke buurt kan zo een eigen paviljoen uitprinten. Deze flexibele architectuur, waarbij alle bouwsteen van elkaar verschillen, wordt eenvoudiger dankzij de 3D-printer.

Fragment 3D geprinte gevel EU Gebouw

DUS architects realiseerde het gevelontwerp met grootschalige 3D prints van bio-plastic ter gelegenheid van het Nederlandse EU voorzitterschap 2016. De geprinte patronen lopen van groot naar klein en van rond naar vierkant, en tonen de verscheidenheid en samenkomst van de EU landen. Het zijn speciaal voor het voorzitterschap ontwikkelde prototypes, lokaal geprint met de XXL 3D printer van het 3D Print Canal House in Amsterdam. Deze levensgrote printer print elementen van 2 × 2 × 3,5 meter. De prints zijn gemaakt van een speciaal ontwikkeld bio-plastic. Het bio-plastic kan na het voorzitterschap worden versnipperd en gerecycled tot nieuwe prints. Het is wereldwijd de eerste keer dat dit soort XXL 3D prints in het publieke domein worden getoond.

‘Zesde toren’ van Slot Schaesberg

Machiel Spaan, 2016

Van het slot Schaesberg in Landgraaf is weinig meer over dan een ruïne van het hoofdgebouw. Met de bouw van een toren wordt het startschot gegeven voor een wederopbouw van dit verdwenen kasteel.

Deze ‘zesde’ toren van 17 meter wordt gebouwd met 3D-printtechnieken in het kader van IBA Parkstad. Daarbij worden vijf materialen worden gebruikt: beton, staal, hout, keramiek en kunststof. De toren zal bestaan uit 75 segmenten die zijn vervaardigd door zowel ambachtelijke bouwvakkers als startups en 3D-technologiebedrijven uit de Euregio. Van de toren bestaat nu alleen nog een 3D-geprint schaalmodel (1:10). Bij het maken van architectonische maquettes wordt vaak gebruik gemaakt van 3D-printen.

Beschikbaar gesteld door IBA Parkstad.