3D Print NOW!
Body

De belangrijkste toepassing van 3D-printen zal waarschijnlijk in de medische zorg zijn. Het leveren van maatwerk bij protheses, gehoorapparaten en aangepast schoeisel was nog nooit zo eenvoudig. In tandgeneeskunde is de 3Dprinter al niet meer weg te denken. Omdat op maat wordt geproduceerd, is er bijna geen kostbaar restmateriaal meer. Daarbij zorgt het 3D-printen voor een enorme besparing op arbeidskosten. In de toekomst zal ook geprint worden met levend weefsel en stamcellen. Dit zal nieuwe ethische vragen oproepen.

Beenprothese

Orthin (i.s.m. AchilleonZorg), 2016

Orthopedische instrumentmakerij Orthin, onderdeel van zorgaanbieder AchilleonZorg, vervaardigt een 3D-geprinte beenprothese die lichter is en bovendien goedkoper te maken is dan klassieke beenprotheses.

De optimale pasvorm wordt vastgelegd met een 3D-scan van de stomp. Deze scanapparaten kunnen worden meegenomen naar elke gewenste locatie, wat drempelverlagend werkt voor een doelgroep die vaak minder mobiel is. Omdat alle gegevens digitaal worden opgeslagen kan bij defect of verlies eenvoudig een nieuwe worden geprint.
Beschikbaar gesteld door AchilleonZorg.

Boston Brace - Orthin (i.s.m. AchilleonZorg), 2016

Scoliose is een verkromming van de rug die met een corset kan worden verholpen. De Boston Brace is een lichtgewicht corset ontwikkeld door orthopedische instrumentmakerij Orthin (onderdeel van AchilleonZorg).

Het corset oefent door middel van kunststof panelen druk uit op de ribben en helpt zo de draaiing van de wervelkolom voorkomen. Met een bodyscan van de rug kan een ondersteunend corset worden ontworpen met een optimale pasvorm, wat noodzakelijk is omdat het minimaal 22 uur per dag gedragen moet worden. De kunststof panelen worden vervolgens met een 3D-printer vervaardigd.
Beschikbaar gesteld door AchilleonZorg.

Boston Brace

Philips 3D Shaver

Door kwalitatief 3D-printen maakt multinational Philips het mogelijk een 3D shaver in grote oplage te produceren en tegelijkertijd de consument er een grote keuzevrijheid over te bieden.

Dit scheerapparaat kan door de consument worden voorzien van een zelfontworpen omhulsel. Met overzichtelijke software kan op de website van 3D Shaver de vorm worden aangepast en een kleur worden gekozen. Ook kan een persoonlijke tekst worden toegevoegd. De 3D Shaver is alleen in Nederland en in beperkte oplage verkrijgbaar.

3D Echo - Miniyours

Op basis van een echo maakt de Nederlandse startup Miniyours een 3D-geprinte replica van een ongeboren kind.

Hoewel het gezichtje ‘levensecht’ is, worden indien nodig kleine cosmetische aanpassingen gedaan aan bijvoorbeeld de vorm van de schedel, die onnatuurlijk kan ogen door de druk in de baarmoeder. Het beeldje wordt geprint in keramiek. Met name voor ouders met een zichthandicap of ouders die hun kindje hebben verloren, heeft de 3D Echo een bijzondere waarde.
Beschikbaar gesteld door: Miniyours.

3D Baby

Gebitsprothese

Excent Parkstad

Inmiddels wordt het merendeel van de tandprotheses gemaakt met een 3D-printer, omdat dit goedkoper en preciezer is.

De optimale pasvorm van een kroon of implantaat wordt bepaald met een afdruk die vervolgens wordt ingescand. De protheses zijn uit één stuk gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor ze maximale trek- en duwkracht kunnen verdragen.
Beschikbaar gesteld door: Excent Parkstad.

EXO-L Enkelband

Marcel Fleuren, 2014

De EXO-L enkelband voorkomt dat de enkel zwikt bij bewegingen van de voet.

Op basis van een 3D-scan van de enkel, wordt met een 3D-printer een passend omhulsel vervaardigd dat de enkel bij onnatuurlijke bewegingen fixeert. Deze enkelspalk met initialen wordt met een elastische band aan de buitenkant van de schoen gefixeerd voor maximale bewegingsvrijheid.

Phits

RS Print, 2015

Phits™ zijn op maat gemaakte steunzolen vervaardigd met een 3D-printer.

De steunzool volgt de persoonlijke curve van de voet door een 3D-scan. De inlegzool wordt afgewerkt met een schokdempende comfortlaag van kunststof.
Beschikbaar gesteld door: RS Print powered by Materialise NV.

Feetz, 2016

Bekende schoenproducenten als Adidas en Nike experimenteren met 3D-geprinte schoenen voor een breed publiek. Maar het is de relatief onbekende start-up Feetz die als eerste een 3D-geprinte schoen levert.

Deze schoen is leverbaar in elke gewenste maat. Met een speciale app kan de consument zelf zijn exacte voetmaten vastleggen, waarna de schoen online kan worden besteld. Vooralsnog zijn alleen vrouwenschoenen beschikbaar.

Tactile Picture Book Project

Designer Universiteit van Colorado, 2016 

Een onderzoeksteam van de universiteit van Colorado (VS) heeft een serie 3D-geprinte lees- en voelboekjes bedacht voor kinderen met een zichthandicap. 

Het verhaal wordt uitgebeeld aan de hand van pictogrammen die uit de bladzijde steken. Eronder staat het verhaal in braille. De ontwerptekeningen van de prentboekjes voor blinden zijn gratis te downloaden van een online bibliotheek, waarna ze met een eenvoudige 3D-printer in onbeperkte oplage kunnen worden gemaakt.

Tactile Picture Book Project

Oorprothese

Oraphon.be, 2016

Dankzij 3D-print en -scantechnieken is het mogelijk om een naadloos passende oorprothese te maken als basis voor een gehoortoestel. Eerst wordt met een zachte kunststof een exacte afdruk gemaakt van de binnenkant van het oor.

Deze replica van het binnenoor wordt vervolgens gescand, waarmee een passende oorprothese wordt 3D-geprint. Hierin wordt uiteindelijk handmatig de benodigde apparatuur geplaatst. Dit 3Dgeprinte gehoortoestel garandeert niet alleen maximale geluidsversterking maar zit bovendien stabieler in het oor geklemd.
Beschikbaar gesteld door Oraphon.be

Victoria Hand Project

Josh Coutts, 2015

Het merendeel van de mensen die een hand of een deel van een arm mist, woont in minder ontwikkelende landen, waar een nijpend gebrek is aan deugdelijke protheses. Dit inspireerde de non-profit organisatie Victoria Hand Project tot de ontwikkeling van een armprothese die een rudimentaire handbeweging imiteert.

Door 3D-printers te gebruiken kan de prothese ook op afgelegen plekken worden gemaakt. Een gipsafdruk van de stomp wordt ingescand, waarna een passende prothese 3D kan worden geprint. Het Victoria Hand Project wordt grotendeels gerund door vrijwilligers, die de prothesedragers voorlichten over het gebruik. Voor elke donatie van € 290,- kan een geamputeerde worden geholpen.