3D Print NOW!
Everyday Life

Dankzij de 3D-printer kan iedereen straks zijn eigen gebruiksvoorwerpen en onderdelen vervaardigen. Zelfs grote objecten als stoelen kunnen als een demontabel ontwerp op een eenvoudige printer worden gemaakt. De digitale ontwerptekeningen zijn met één muisklik – soms gewoon gratis – te downloaden. Daarmee wordt het maken van een product op maat voor iedereen bereikbaar. Inmiddels hebben ook grote bedrijven als IKEA dit voordeel van 3D-printen ontdekt.

The Hyphae Lamp

Nervous Systems, 2014

De vorm van de Hyphae Lamp is geïnspireerd op de nerven van een plantenblad. Het licht komt van energiezuinige leds en werpt een grillige schaduw op muur en plafond door de halfopen takstructuur.

De natuurlijke vorm van de lamp benadrukt de energiezuinige productie en het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen. De lampen zijn te bestellen op de webshop van de Amerikaanse ontwerpstudio Nervous Systems.

Foto: Kenneth Tan.

Glödande

IKEA & Walter van Beirendonck, 2015

De Belgische modeontwerper Walter van Beirendonck bedacht voor de Zweedse meubelgigant IKEA een collectie interieurproducten. Deze Glödande-collectie is geïnspireerd op het zelfbedachte en getekende sprookje Wondermooi over vijf wolkenkinderen: Kwade Tijger, Spiegel, Vliegmachien, Rood en Duizendoog.

Van deze sprookjesfiguren kunnen IKEA-klanten straks beeldjes laten printen. Bovendien zijn de printbestanden op de IKEA-website gratis te downloaden, inclusief instructies hoe de sprookjesfiguren kunnen worden geprint en beschilderd. Het 3D-printen sluit naadloos aan bij het IKEA principe van democratisch design dat voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar moet zijn.

3D Printing Ceramics

Olivier van Herpt, 2014

Voor zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven ontwikkelde Olivier van Herpt een 3D-printer die klei, laag voor laag, opbouwt tot een vaas. Van Herpt maakt daarbij gebruik van een sierlijk maar complex printpatroon, dat met de hand niet valt te evenaren.

Tegelijkertijd is klei een onvoorspelbaar materiaal, waardoor geen enkele vaas er hetzelfde uitziet. Met zijn unieke vazen slaat Van Herpt een brug tussen de digitale vormvrijheid van 3D-printen, de seriematige productie van de industrie en de handmatige imperfectie van ambacht.
Beschikbaar gesteld door: Olivier van Herpt.

Foto: Kenneth Tan.

Free Universal Construction Kit

Studio for Creative Inquiry, 2012

De Free Universal Construction Kit bestaat uit meer dan tachtig bouwsteentjes om de losse onderdelen van tien verschillende speelgoedmerken als LEGO, K’Nex, Duplo of Fischertechnik aan elkaar te koppelen. Door deze koppeling van verschillende systemen, ontstaat een compleet nieuw speelarsenaal dat de creativiteit van kinderen nog verder stimuleert.

Bovendien blijft kleuterspeelgoed als Duplo ook interessant voor oudere kinderen. De Free Universal Construction Kit biedt hiermee een alternatief voor het eenzijdige aanbod van het bedrijfsleven, dat niet geïnteresseerd is in marktdeling met concurrerende speelgoedfabrikanten. De printgegevens van de Free Universal Construction Kit zijn daarom gratis te downloaden en te vervaardigen met elke eenvoudige 3D-printer.

Fahzface

Nicholas Desbienes, 2014

Op de website van de Amerikaanse startup Fahzface kun je een profielfoto van je gezicht uploaden. Met speciaal ontwikkelde software wordt dit portret omgezet in één vloeiende lijn, die weer het contour van de vaas bepaalt.

Er kunnen vier verschillende gezichten in één vaas worden gecombineerd. Deze ontwerptekening wordt rechtstreeks doorgezonden aan een 3D-printer.
Beschikbaar gesteld door: Jeroen Junte.

Not only hollow chair

Dirk van der Kooij, 2014

Ontwerper Dirk van der Kooij heeft een afgedankte robotarm uit de Chinese autoindustrie omgebouwd tot een enorme 3Dprintmachine. Deze robotarm kan nu een stoel laag voor laag opbouwen van lange draden gerecycled plastic van transparante cd-hoesjes.

Door de enorme dikte kunnen de printdraden van binnen hol zijn, wat gewicht bespaart. Bovendien werkt de robotarm daardoor sneller en energiezuiniger dan de reguliere 3D-printers. De Not only hollow chair is het eerste prototype met deze holle 3D-printtechniek en is in beperkte oplage leverbaar. Met deze zelfontwikkelde 3D-printtechniek koppelt Van der Kooij seriematige productie aan de uniciteit van handwerk.
Beschikbaar gesteld door: Dirk van der Kooij.

Keyshapes stool openplus

Kirschner 3D & Jesse Howard, 2014

Keyshapes is een project van de Limburgse ontwerpstudio Kirschner 3D-Design. Het heeft als uitgangspunt het scheppen van mogelijkheden voor de consument door met behulp van een 3D-printer objecten te maken die eenvoudig kunnen worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren en locale omstandigheden.

Met de 3D-printer worden slechts koppelstukken vervaardigd waarmee standaard houtplaten en lattenmeubels kunnen worden gemaakt.

SnowMEN

Dirk van der Kooij, 2016

In samenwerking met de gelauwerde luidsprekerbouwer Henkjan Netjes ontwikkelde ontwerper Dirk van der Kooij een speakerset die wordt vervaardigd met een industriële robotarm die is omgebouwd tot 3D-printer.

Het printen van de SnowMEN – een 45 kilo zware dikke speaker van 4 centimeter dikte – duurde vijf uur. De vorm van de speaker is gebaseerd op de optimale akoestische kwaliteit. De SnowMEN is vervaardigd van gerecycled plastic van oude koelkasten.

SnowMEN

Maker Chair

Joris Laarman, 2014

De Maker Chair van ontwerper Joris Laarman bestaat uit 77 onderdelen die afzonderlijk kunnen worden vervaardigd met een 3D-printer. Deze losse onderdelen worden vervolgens letterlijk als een driedimensionale legpuzzel in elkaar geschoven zonder lijm of schroeven.

De stoelpoten zijn alledaagse bezemstelen uit de lokale bouwmarkt. Kleur van de zitkuip en lengte van de poten kan de consument zelf bepalen. De printinstructies zijn gratis te downloaden van de website Bits and Parts. Makers wordt gevraagd om hun ervaringen en kennis over het productieproces te delen op deze online community, zodat het ontwerp zich blijvend evolueert. De materiaalkosten van de stoel bedragen 35 euro.
Beschikbaar gesteld door: Jeroen Junte