3D Print NOW!
Fashion

Geen lichaam is hetzelfde. Daarom kent 3D-printen zo’n stormachtige opmars in de mode-industrie. Van accessoires als sieraden tot onmisbaar ondergoed; door het maken van een lichaamscan wordt het maken van kleding met de perfecte pasvorm heel gewoon. Ook leuk: items kunnen persoonlijke accenten als initialen of een afwijkende kleurcombinatie krijgen. Exclusiviteit is immers een belangrijke aantrekkingskracht voor mode.

Face to Face Rings

Paul Steenbrink, 2015

Aan de hand van een scherpe profielfoto wordt een Face to Face Ring 3D-geprint van edelmetaal. De gezichtscontouren zijn herkenbaar in het reliëf van de ring.

Het is mogelijk om met deze techniek drie verschillende gezichten te verwerken in één ring. De profiellijnen van de gezichten lopen als golfbeweging in elkaar over. Bij het herinneringssieraad kan de as van een dierbare worden verwerkt in het sieraad. Ook zijn er bijzondere jubileumringen verkrijgbaar, zoals de tentoongestelde troonwisselring.
Beschikbaar gesteld door: Cardillac / P. & C. Steenbrink.

Bonaparte

Martijne van Vught & Philippe Disse, 2012

De Bonaparte collectie bestaat uit een ringcollectie in zeven zeer verfijnde decoraties en wordt vervaardigd van diverse edelmetaalsoorten.

Van het digitale ontwerp wordt een mal geprint, waarin de ring vervolgens wordt gegoten. Een soortgelijke ring volledig met de hand maken, zou een tijdrovend en daardoor zeer prijzig proces zijn.
Beschikbaar gesteld door: Etoile Maastricht.

HEMA Armband

Klanten kunnen op de website van HEMA een persoonlijk sieraad ontwerpen. Het samenstellen van een customised armband of halsketting met een eigen tekst, naam of symbolen duurt minder dan drie minuten.

Er is keuze uit drie soorten metaal: roestvrij staal, verguld nikkelvrij staal of zwart gecoat metaal. Bij de armbandjes is er keuze uit vijf kleuren. Na het ontwerpen wordt de bestelling online geplaatst, waarna het 3D-geprinte sieraad thuis wordt afgeleverd.

Manchetknopen

Café Costume & Damn, 2014

Standaard ontwerpen van een dasspeld, manchetknopen en een moneyclip kunnen op een website worden voorzien van eigen initialen. Dit stijlvolle ontwerp wordt vervolgens 3D-geprint in twee metaalsoorten en per post thuis afgeleverd.

De collectie komt tot stand dankzij een unieke samenwerking: de productie is in handen van een 3D-printwerkplaats, de verkoop wordt gedaan door modeketen Café Costume en het ontwerp is van architectenbureau Damn.

3D-geprinte schoen Minister Bussemaker

Op Prinsjesdag 2015 droeg minister Bussemaker van Onderwijs een 3D-geprinte schoen naar een ontwerp van Pauline van Dongen en Leonie Tenthof van Noorden.

Het ontwerp is gebaseerd op een voetscan van de minister, waardoor de schoen een optimale pasvorm heeft. De schoenen zijn bovendien vervaardigd van een elastisch kunststof, waardoor ze comfortabel zitten. De experimentele schoen is geproduceerd bij SLEM, het innovatiecentrum van de schoenindustrie in Waalwijk.

Seamless Jacket

Ministry of Supply, 2016

Het Amerikaanse kledingmerk Ministry of Supply heeft een unieke kledingcollectie die is vervaardigd met computergestuurde weef- en breimachines. Bijzonder aan deze techniek is dat de kleding geen naden of opgenaaide zakken heeft. De Seamless Jacket bestaat uit één weefsel.

Ook kan met deze digitale productietechniek de vorm van een kledingstuk in de winkel worden aangepast aan een afwijkende lichaamsbouw. Strikt genomen wordt dit Seamless Jacket niet vervaardigd met een 3D-printer. Maar de computergestuurde breimachines bieden eenzelfde ongekende vormvrijheid en maken kleinschalige productie op locatie mogelijk. Bovendien worden energieverspillend transport en afval gereduceerd door de productie op locatie en op maat.
Beschikbaar gesteld door: Ministry of Supply.

InBloom Dress

XYZ Workshop, 2014

De Australische ontwerpstudio XYZ Workshop ontwikkelde de InBloom Dress. Deze jurk die kan worden vervaardigd met de Ultimaker, een eenvoudige 3D-printer van Nederlandse makelij.

De 213 centimeter lange jurk bestaat uit 191 losse panelen en is vervaardigd van 1,7 kilo thermoplastic. De pasvorm is bepaald door een bodyscan van een model. De jurk is van comfortabele elastische kunststof en kan met veters eenvoudig worden aangepast aan individuele lichaamskenmerken. Om de jurk voor een breed publiek toegankelijk te houden, lijkt het decoratieve patroon op ouderwets kant. De ontwerptekening is gratis te downloaden van internet.
Beschikbaar gesteld door: Ultimaker Nederland.

Mesh Lingerie - Lidewij van Twillert, 2015

Mesh Lingerie maakt een BH met perfecte pasvorm door eerst een bodyscan te maken van de vrouwenborst. Deze scan wordt omgezet in een cupontwerp dat de borst op een optimale manier ondersteunt.

Met een 3D-printer wordt vervolgens een cup vervaardigd met een decoratief patroon dat zich automatisch aanpast aan de individuele pasmaat; deze decoraties worden berekend met parametrische software. Er is keuze uit verschillende decoraties. De Mesh Lingerie is een prototype.
Beschikbaar gesteld door: Mesh Lingerie, Lidewij van Twillert.

Boulton Eyeware, 2015

De Nederlandse fabrikant Boulton Eyeware maakt brillen met een optimale pasvorm door gebruik te maken van 3D-printers. De klant kiest zijn favoriete montuur en maakt vervolgens met de smartphone portretfoto’s van opzij en van voren.

Om de hoofdafmeting te kunnen vaststellen, moet een bankpas naast het gezicht worden gehouden. Op basis van deze foto’s wordt er een digitale replica van het hoofd gemaakt, waarop het montuur wordt gemodelleerd. Dit gepersonaliseerde montuur wordt vervaardigd met een 3Dprinter, met als resultaat een bril die de contouren van het hoofd volgt en waarin de initialen van de drager staan.