3D Print NOW!
Food

De 3D-printer maakt koken niet alleen makkelijker maar ook leuker. Met een 3D-printer kan de amateur thuiskok gerechten met ingenieuze vormen bereiden. Nu al worden relatief eenvoudige gerechten als pannenkoeken en taarten grotendeels met 3D-printers gemaakt. In de toekomst zal ook voedsel worden geprint dat uit diverse ingrediënten bestaat.

The Focus - By Flow, 2015

The Focus is een draagbare en opvouwbare 3D-printer die schokvrij is verpakt in een stevige koffer. De 3D-printer weegt slechts zeven kilo en is na openklappen operabel in twee minuten.

De printkop kan worden verwisseld, waardoor kan worden geprint met plastic, metaal, houtpulp en eetbare vloeistoffen en pasta’s. De plaat waarop geprint wordt, kan automatisch worden gekalibreerd en de The Focus herkent alle belangrijke ontwerpsoftware. De ‘kofferprinter’ is een innovatie van By Flow, een startup van de jonge ontwerper Floris Hoff uit Maastricht.

3D Custom Food Printing

Het online platform 3dChef vervaardigt suikerwerk dat is vervaardigd met een foodprinter.

Naast een vast repertoire, dat uiteenloopt van suikerklontjes in de vorm van grachtenhuisjes tot ‘biggensnoepjes’, kan ook geprint worden in zelfbedachte vormen, bijvoorbeeld een auto of zelfs een hoofd. Ook kan een boodschap of bedrijfslogo worden geprint in chocolade.

Pancakebot - Miguel Valenzuela, 2015

De Pancakebot™ is een 3D-printer die pannenkoeken kan bakken in elke gewenste vorm. De bedenker van deze voedselprinter is de Noorse huisvader Miguel Valenzuela.

De printer heeft een ingebouwde bakplaat, zodat een tekening meteen kan worden geprint en gebakken. Op de website is een platform waar gebruikers ontwerpen kunnen up- en downloaden, zodat een online bibliotheek ontstaat van gratis pannenkoekontwerpen. Naast de pannenkoekenprinter zijn er 3D-printers die chocola, slagroom en andere vloeibaar voedsel kunnen bereiden.