Activiteit IMPACT! Expert Talk: Neobio (Nicole Spit)

Nicole Spit van Studio Dáárheen onderzoekt trends en tendensen in de samenleving en technologische ontwikkelingen en wat de invloed daarvan op productdesign zou kunnen zijn.

4 juni 2019 bekijk details »
Volwassenen
Gratis
Tickets kopen

IMPACT! Expert Talks

IMPACT! Expert Talks zijn live-events waarbij één gast centraal staat. Deze spreker kan een bekende designer zijn of een spreker van statuur in zijn vakgebied die een lezing, presentatie of college geeft.

In deze talk gaat Nicole in op de veranderende designpraktijk in de huidige wereld waarin nieuwe (bio-) technologische ontwikkelingen en een attitudeverandering bij de consument, een bewustwording bij de maakindustrie vraagt.

Nicole Spit: ‘In een aantal objecten laat ik zien wat de invloed van biotechnologie in de toekomst zou kunnen zijn. De ontwikkelingen in de (synthetische-) biotechnologie gaan razendsnel. We kunnen al DNA manipuleren en eigenschappen naar keuze knippen en plakken in ander DNA. (bijvoorbeeld met CRISPR-Cas9 technologie) We kunnen gemodificeerd DNA materiaal inbrengen in genetisch bijna lege cellen, die als bouwstenen kunnen dienen voor levend materiaal naar eigen design.

We zien de grote tech- bedrijven (zoals Alphabet/Google, Amazon, Tesla) gigantische investeringen doen in biotech. Wat als deze bedrijven commerciële producten gaan ontwikkelen waarbij ze biotechnologie gebruiken?

Mijn doel is om bewustwording rond dit thema te creëren en ons alvast te laten nadenken over de wellicht ethische bezwaren en de invloed op vorm en functie. Opdat consumenten, producenten, designers en wetenschappers dit in hun denkproces kunnen meenemen.’

Daarbij roept het project vragen op als: Wat is onze veranderde houding ten opzichte van de natuur, nu deze ten dele maakbaar is? Hoe gedraagt gemanipuleerde natuur zich? Wat voor nieuwe mogelijkheden liggen er in de vermenging van cellen met elektronica? Moeten we nadenken over het toepassen van biomarkers om te kunnen herleiden naar de makers, om toekomstige problemen te voorkomen?’

IMPACT! Programma

Deze lezing maakt deel uit van het IMPACT! Programma. IMPACT! is een serie van activiteiten die aansluiten bij de lopende tentoonstellingen in Cube design museum waarbij Cube het mkb, het onderwijs en de creatieve industrie met elkaar wil verbinden. In 2019 zullen er een aantal IMPACT! Talks plaatsvinden met elk een apart thema: Luxe, Nature en Aging Society. De deelnemende sprekers zitten dicht op de praktijk. Hun projecten zijn niet alleen innovatief en uitdagend, maar ook realistisch en spreken daarmee een brede doelgroep aan. Naast kijken en luisteren krijgen bezoekers de gelegenheid actief deel te nemen aan de avond in de vorm van discussie en vragenrondes. Meer informatie: www.impactprogram.eu 

Wanneer?

Activiteit

IMPACT! Expert Talk: Neobio (Nicole Spit)

  • 4 juni 2019