Activiteit IMPACT! NATURE Expert Talk & Terugblik IMPACT!-programma

Deze avond zal er kort teruggeblikt worden op het IMPACT!-programma waarbij de avond wordt afgesloten met enkele lezingen over natuur, klimaatverandering en welke oplossingen designers hiervoor aandragen.

12 december 2019 bekijk details »
Volwassenen
Tickets kopen

De toekomst van de aarde wordt bepaald door de mens. Er is  luchtvervuiling door fossiele brandstoffen, overconsumptie dwingt tot boskap, grootschalige veehouderij zet natuurgrond onder druk en ga zo maar door. De vraag is: kan deze alarmerende verstoring van het kwetsbare ecosysteem nog worden gerepareerd? Welke bijdrage kunnen ontwerpers daaraan leveren? En welke rol kunnen natuurlijke processen spelen in meer duurzame productie en producten?

Deze vragen zijn het uitgangspunt voor de drie sprekers deze avond:

Ermi van Oers

Ermi van Oers studeerde in 2016 cum laude af in Product Design aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam met een onderzoek naar energieopwekking uit natuurlijke processen, zoals gist en fotosynthese. Dit afstudeerproject heeft ze met wetenschappers van de Wageningen University doorontwikkeld tot de Living Light, een eenvoudige lamp waarvan de led brandt op de energie die vrijkomt bij de fotosynthese van een kamerplant. Door de plant aan te raken komt het proces van energieafgifte in werking, waarna de lamp gaat branden. Je moet dus de natuur aaien om licht te krijgen, wat een prachtige poëtische verbeelding is van het besef dat we natuur moeten koesteren. “We kunnen zo veel leren van de natuur, die honderdduizenden jaren ervaring heeft in het oplossen van problemen”, aldus van Oers. Inmiddels heeft ze van de gemeente Rotterdam de opdracht gekregen om een lichtgevende pad aan te leggen in een van de stadsparken. De planten en bomen in het park leveren zelf de benodigde stroom. “De stad die straks zijn eigen energie opwekt, hoe gaaf is dat.” Van Oers deed mee aan het tv-programma Toekomstbouwers van de VPRO en gaf een presentatie bij TedX Amsterdam. Ze heeft een zelfstandige ontwerpstudio in Rotterdam.

Jalila Esaïdi

Jalila Esaïdi werd wereldnieuws toen ze in 2013 een kogelwerende huid ontwikkelde op basis van genetisch gemanipuleerde celweefsel verrijkt met het dna van spinnen. Vervolgens deed ze onderzoek naar het mestprobleem, waaruit bleek dat koeienpoep rijk is aan cellulose, een veelgebruikte grondstof in de textielindustrie. Essaïdi ontwikkelde een procedé om cellulosepulp uit mest te distilleren, waarmee in theorie textiel en uiteindelijk dus kleding kan worden gemaakt. Met een eerste collectie won de H&M Global Change Award van 150 duizend euro. Ook opende ze vorig jaar het Bio Art Lab, eemn campus in een oude legerkazerne aan de rand van Eindhoven. Daar nodigt ze internationaal bekende bio-designers en kunstenaars uit om te experimenteren met innovatieve toepassingen van natuurlijke processen. Essaïdi was dit jaar ambassadeur van de Dutch Design Week. Ze behaalde haar bachelor Art op Fontys Hogescholen voor de Kunsten in 2009. Aansluitend studeerde zij bio-kunst aan de Universiteit Leiden van 2008 tot 2010 en voltooide een masteropleiding in de Kunsteducatie aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Xandra van der Eijk

Xandra van der Eijk neemt natuurlijke processen als uitgangspunt van haar ontwerpen. De uitkomst kan een artistieke verbeelding van wetenschappelijk onderzoek zijn, maar ook een speculatief toekomstscenario. In 2017 was ze een van de winnaars van de Bio Art Award met haar project Seasynthesis. Dit project voerde ze uit in samenwerking met Wageningen University Marine Research. Met een meeslepende installatie op basis van geluid en trilling kan het publiek ervaren hoe vissen en andere dieren leven onder de golven van de Noordzee. Ook deed ze diverse onderzoeksprojecten naar de toepassing van algen en microben in kunst en design. Haar meest recente werk is Future Remnants, een serie metalen vazen die ze behandelde met toxische stoffen uit de keukenla, zoals gootsteenontstopper of zilverpoets. Hiermee neemt ze een voorschot op het Antropoceen, het tijdperk waarin alle natuur is beïnvloed door de mens en dus ook onze delfstoffen. Van der Eijck studeerde grafisch ontwerp, waarna ze aansluitend een studie Arts & Science afrondde aan de KABK in Den Haag. Ze heeft een eigen ontwerp- en researchstudio in Utrecht. Verder werd ze in 2008 onderscheiden met de Paul Schuitema-prijs en in 2011 was zij genomineerd voor de STRP Talent Pit Award.

Wanneer?

IMPACT! NATURE Expert Talk & Terugblik IMPACT!-programma