Expositie (Re)design Death


De expositie toont hedendaags design rond afscheid nemen, sterven, rouwen en herinneren. Zo'n 50 objecten laten zien hoe designers, vaak na een persoonlijke ervaring, invulling geven aan de behoeften en rituelen die er zijn rondom overlijden.


11 februari 2020 t/m 24 januari 2021 bekijk details »
Iedereen
Inbegrepen bij ticket voor Cube
Tickets kopen

Een euthanasieachtbaan, een virtuele bijna-doodervaring of een app om na diens overlijden met je geliefde te blijven communiceren. Een paar voorbeelden van de ontwerpen die te zien zijn in de nieuwe expositie ‘(Re)design Death’. Verdeeld over twee expositieruimtes staan zo’n vijftig actuele designs rondom voorbereiding op de dood, afscheid, rouw en eeuwig leven.

De expositie laat zien hoe designers, vaak na een persoonlijke ervaring, invulling geven aan de behoeften en rituelen die er zijn rondom overlijden. Het bespreekbaar maken van de dood kan veel verschil maken in het verminderen van angst voor de dood en het accepteren van sterven als onderdeel van het leven. Daarnaast hebben tien designers deelgenomen aan een Design Challenge rond de vraag “wil je eeuwig leven?”. De drie beste ontwerpen hebben uiteindelijk een plek in de expositie gekregen.

Tickets & info

 • Entree: €12,50 
 • Museumkaart & BankGiro Loterij VIP kaart geldig
 • Dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend
 • Tickets ook verkrijgbaar aan de kassa, maar online tickets aangeraden ivm beperkte capaciteit

Tickets   Openingstijden

Overzicht (Re)design Death

Een nieuwe kijk op (Re)design Death

Het coronavirus beïnvloedt onze wereld en dat geldt zeker voor hoe we omgaan met de dood. Nog geen maand na de opening van ‘(Re)design Death’, een expositie met objecten rond afscheid nemen, sterven, rouw en herinneren, is de context waarin we de expositie en de objecten die er gepresenteerd worden bekijken, totaal veranderd.

In een serie korte films zoomen we samen met publieksbegeleider Marina in op een aantal objecten die sinds het uitbreken van het virus in een nieuw daglicht zijn komen te staan. Kunnen zij ons helpen vorm te geven aan de nieuwe werkelijkheid?

Bekijk de serie hier

Vier thema's rondom de dood

In vier opeenvolgende thema’s verkent de expositie hoe designers zich laten inspireren door de dood.

'Designmuseum doorbreekt taboes over de dood.'

Voorbereiding

Met de vooruitgang van de medische wetenschap is sterven steeds meer een gemedicaliseerd proces geworden. Er zijn mensen die ervan uitgaan dat we binnen afzienbare tijd helemaal niet meer hoeven sterven. Vooralsnog overlijden we echter op de gemiddelde leeftijd van 80,9 jaar bij vrouwen en 76 jaar bij mannen (bron: CBS, 2018). Voorbereiding is dus niet overbodig.

Uitgelicht: Eén van de ontwerpen in de expositie die kan helpen bij die voorbereiding is ‘Outrospectre’ (2020) van de Nederlandse ontwerper Frank Kolkman. Met behulp van virtual reality heeft Kolkman een bijna-doodervaring ontworpen vanuit de overtuiging dat dit de angst voor de dood vermindert.

Outrospectre (2020) van de Nederlandse ontwerper Frank Kolkman.

Afscheid

Met de ontkerkelijking van Nederland zijn er steeds minder vastomlijnde rituelen voor hoe we bij sterven afscheid nemen van het leven en voor hoe we afscheid nemen van overleden dierbaren. Steeds vaker wordt gekozen voor een persoonlijke invulling van de uitvaart. Zo ontwerpen designers alternatieven voor de rechttoe rechtaan doodskist.

Uitgelicht: Sjeng Schellinx uit Maastricht is de ontwerper van de zit-ligkist: een kist waarin de overledene wordt opgebaard in “luie leunstoelhouding”. Ontwerpduo Citelli en Bretzel heeft een heel andere manier om een lichaam te begraven. Hun ‘Capsula Mundi’ bestaat uit een biologisch afbreekbare, ei-vormige capsule waarin het overleden lichaam wordt geplaatst. Na begraving wordt hierop een boom geplant als gedenkteken. Nabestaanden verzorgen de boom en zo biedt deze een andere manier van gedenken. Daarnaast verandert hiermee het aangezicht van begraafplaatsen.

Overzicht (Re)design Death

'Onze eigen sterfelijkheid schuiven we liever voor ons uit. Maar het Cube Design Museum in Kerkrade maakt de dood bespreekbaar.'

Rouw & voortleven

In het verleden was een bepaalde periode van rouw gebruikelijk, waarin alleen sobere, zwarte kleding werd gedragen. In de periode van zware rouw werden briefpapier en zakdoeken zwart omrand. Tegenwoordig bedenken veel nabestaanden eigen rouwrituelen om hun verdriet en gemis een plaats te geven. Hierbij voert in Nederland het traditionele zwart ook niet meer de boventoon. In veel niet-westerse culturen is wit juist de kleur die symbool staat voor de dood.

Uitgelicht: Designer Marije Vogelzang ontwierp in 1999 een volledige witte maaltijd voor een uitvaart; zowel voedsel als servies en de ruimte waarin de maaltijd geserveerd wordt, was wit. Speciaal voor de expositie maakt zij een herontwerp, aangepast aan de tegenwoordige tijd. Begrippen als organisch, duurzaam en diervriendelijk zijn opgenomen in het ontwerp.

White Funeral Meal van Marije Vogelzang.

Eeuwig leven

Het laatste thema van de expositie stelt het meest extreme herontwerp van de dood aan de kaak: het uitschakelen van de dood. Cube heeft tien jonge ontwerpers gevraagd na te denken over vragen rondom het eeuwige leven. Wil jij eeuwig leven? En wat heb je daar dan voor over? Wat ís leven eigenlijk, wat is bewustzijn? In een wedstrijd zijn ontwerpers aan de slag gegaan met het maken van een ‘conversation piece’ over dit thema.

In de eerste twee weken na de opening van de expositie heeft het publiek hun stem uitgebracht op het stuk dat volgens hen het beste het gesprek op gang brengt. Op basis van deze stemmen en het oordeel van een vakkundige jury zijn de drie beste ontwerpen gekozen. De designers hiervan wonnen een geldbedrag en zien hun ontwerp gedurende de gehele looptijd terug in de expositie. 

Meer informatie

Overzicht (Re)design Death

'Cube Design Museum zet de dood in een ander daglicht.'

Colofon

Concept & samenstelling
Gène Bertrand, Cube design museum
Wouter van Dillen, Cube design museum

Ruimtelijke vormgeving
Van Eijk van der Lubbe

Grafische vormgeving
Van Eik van der Lubbe

Teksten
Anton Kos, Werk op Zolder

Vertalingen
Louvenberg vertaalbureau

Realisatie
Madeleine van Daele, Cube design museum
Van Eijk van der Lubbe
Tom Jannes

Bruiklenen
Vivian van Slooten, Cube design museum

Fotografie
Ruud Balk

Fotografie campagnebeeld
Francesco d'Angelo

Filmserie
Douglas Robson Films

Met dank aan
Viola van Alphen (Manifestations), Laura Cramwinckel (Museum Tot Zover), Nienke Helder (Design Academy EIndhoven), Jeroen Junte, Susanne Khalil Yusef, Roos Kuipers, Chequita Nahar (MAFAD Maastricht), Guus Sluiter (Museum Tot Zover), Marieke Sonneveld (TUDelft End of Life Lab), Mark Sturkenboom, Raffaela Vandermuhlen (Design Academy Eindhoven), Marion Vredeling (Bibliotheek TUDelft)

Kiss My Name van Visser & Meijwaard.

Mede mogelijk gemaakt door

Dr. C.J. Vaillant Fonds

Het Dr. C.J. Vaillantfonds is het Goede Doelenfonds van de LVC (landelijke vereniging van crematoria), waarin de opbrengsten van edelmetaal dat na een crematie overblijft worden gestort. Het Fonds ondersteunt hiermee sinds 1997 een breed palet aan goede doelen en waardevolle initiatieven.

Provincie Limburg

Leaves van Shaina Garfield, Capsula Mundi van Citelli & Bretzel

Wanneer?

Expositie

redesign death

 • 11 februari 2020 t/m 24 januari 2021

  Maandag
  Tijdelijk gesloten
  Dinsdag
  Gedurende openingstijden
  Woensdag
  Gedurende openingstijden
  Donderdag
  Gedurende openingstijden
  Vrijdag
  Gedurende openingstijden
  Zaterdag
  Gedurende openingstijden
  Zondag
  Gedurende openingstijden