Een nieuwe kijk op (Re)design Death

Nog geen maand na de opening van ‘(Re)design Death’ is de context waarin we deze expositie en de objecten die er gepresenteerd worden bekijken, totaal veranderd. In zeven korte films nemen we een kijkje in de expositie en zoomen we samen met publieksbegeleider Marina in op objecten die door het uitbreken van het coronavirus in een ander daglicht komen te staan. Kunnen zij ons helpen vorm te geven aan deze nieuwe werkelijkheid?

Door de uitbraak van het coronavirus is er minder vrijheid en een groot gebrek aan intimiteit. Biedt de huidige tijd de mogelijkheid taboes te doorbreken en tradities te veranderen als het gaat om afscheid nemen, sterven, rouw en herdenken? Bekijk de reeks hieronder, en plan uw bezoek aan (Re)design death: Cube is vanaf 1 juni 2020 weer geopend voor bezoekers.

(Re)design Death

Fysiek contact: End of Life Care Machine

Menselijk contact is taboe vanwege het coronavirus en dat heeft een grote emotionele impact op zieken, stervenden en hun naaste familie. Is menselijk contact noodzakelijk voor het bieden van fysieke en emotionele troost of kan ook een robot deze rol vervullen?

Het laatste geluid: My Last Sound

Patiënten op een IC worden omringd door het geluid van medische apparatuur. Kan een geluidstestament waarbij in plaats van medische piepjes de stem van een geliefde, fluitende vogels of bijvoorbeeld het ruisen van de zee te horen is, verlichting brengen voor een zieke of stervende persoon?

Zelfbeschikking over het einde: Sarco

Door Corona sterven vooral ouderen en mensen met een al bestaande ernstige ziekte, waarbij het virus als katalysator werkt en een versnelling van de levensbeëindiging in de hand werkt. Door de besmettingsprotocollen is echter zeker geen sprake van enige regie. Moet je zelf het tijdstip en moment kunnen bepalen waarop je sterft?

Persoonlijk afscheid: Kiss my Name

Een uitvaart in Coronatijd kenmerkt zich door beperking van persoonlijke details en wensen, anderhalve meter afstand, een kleine groep aanwezigen en als je verkouden bent kun je er niet bij zijn. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor het rouwproces.

Troost: The Weight

Een arm om de schouder, een knuffel of zelfs maar een handdruk is vanwege het Coronavirus niet mogelijk. Kan een object dit gemis aan een troostrijke omarming wegnemen?

Herdenken: Tolad

Niet iedereen kan aanwezig zijn bij een uitvaart in Coronatijd. Hoe kan een herdenking, met alle mensen die daarbij willen zijn om de geliefde alsnog die laatste eer te bewijzen, vorm krijgen?