Expositie Time Matters


De mens heeft zich altijd verwonderd over de tijd, hoe deze in elkaar zit en wat het begrip tijd met zich mee brengt. Tegenwoordig zijn wij geobsedeerd door tijd, omdat het iets geworden is waar we naar op zoek zijn, ook al gebruiken we het niet optimaal. De expositie Time Matters toont zo’n 30 objecten rond het thema tijd.


bekijk details »
Iedereen
Inbegrepen bij ticket voor Cube
Tickets kopen

Designers en kunstenaars hebben vaak een vernieuwende aanpak om hedendaagse onderwerpen te benaderen. Voor hen is het concept tijd een uiterst fascinerend thema. Alleen al het woord ‘tijd’ roept een hele hoop mogelijke betekenissen en associaties op.

De projecten in deze expositie verschaffen een open en nieuwe interpretatie van het idee tijd. De projecten benadrukken de betrekkelijkheid van de tijd, doordat zowel het verlangen naar een hogere versnelling, als de behoefte aan een langzamer tempo wordt weergeven. In dit opzicht zijn alle projecten een afspiegeling van de wereld waarin we leven met al zijn tegenstellingen en veelheid aan gezichtspunten.

Nacho Carbonell, Fleeting Clock the wash away clock, 2014. Foto Robert Andriessen

Wat is tijd dan? Als niemand me het vraagt, weet ik wat het is. Als iemand me vraagt het uit te leggen, weet ik het niet.

St. Augustinus.

Zes thema’s;

De tentoonstelling Time Matters is ontwikkeld in samenwerking met IMF Foundation te Rome en is een reis in en door de tijd via zes thema’s:

  • In het themagebied VERANDERING worden klokken opnieuw uitgevonden; het tikken van de minuten en uren wordt getoond door middel van verandering, groei en verval. Zo wordt bij The Time is Ticking van Aart van Asseldonk de houten kast van de klok langzaam maar zeker opgegeten door houtworm.
  • De tentoongestelde stukken in PERSOONLIJK vertellen hoe belangrijk persoonlijke ritmes zijn. De O clock van Wout Wolf laat dit heel direct zien door ieder uur een eigen kleur te geven.
  • Bij de projecten in WAARDEVOL wordt tijd beschouwd in termen van productiviteit; tijd is geld. Anderzijds moedigen zij ook aan onze tijd te gebruiken voor reflectie. Zo maakt de Smarter Time App van Emmanuel Pont, Anis Fehri en Anna Winterstein bewust van de hoeveelheid tijd die we beschikbaar hebben door bij te houden hoeveel tijd we waar aan besteden.
  • De objecten in NU richten de aandacht op het huidige moment, zoals Your Clock van de Oostenrijkse design studio breadedEscalope. Deze klok staat stil en toont de tijd pas als de gebruiker daarvoor kiest door aan het kettinkje te trekken.
  • De ontwerpen in TASTBAAR zetten de waarneming van tijd om in een zintuigelijke ervaring. Het ontwerp Scentiment van Mandy Liebregts verspreidt geuren op bepaalde tijden om mensen die kampen met dementie te herinneren aan dagelijkse activiteiten, zoals eten of een wandeling.
  • De klokken in MEETBAAR, tenslotte, tonen de oude relatie tussen tijd en astronomie. Zo imiteert Syzygy Transit van OS ∆ OOS het fenomeen syzygie, dat zich voordoet wanneer drie hemellichamen een zwaartekrachtsysteem op een rechte lijn liggen.

Aart van Asseldonk, The Time is Ticking, 2015.

Colofon

Concept & samenstelling
Elisabetta Pisu, IMF Foundation
Gene Bertrand, Cube design museum
Wouter van Dillen, Cube design museum

Ruimtelijk concept & vormgeving
Joana Rademakers, Chapters creative studio
Monique Aerts, MONOS advies

Grafische vormgeving
Joana Rademakers, Chapters creative studio
Monique Aerts, MONOS advies

Teksten
Elisabetta Pisu, IMF Foundation
Giulia Zappa, IMF Foundation

Fotografie expositie
Ruud Balk

Fotografie campagnebeeld
Serge Technau

Vertalingen
Vertaalbureau Louvenberg
Kirstin Römer
DUO vertaalbureau

Realisatie
Madeleine van Daele, Cube design museum
Monique Aerts, MONOS advies
Alex Grijmans, MG-B Graphic Specials
Chris Gielen, Gielen Reclame B.V.
Joana Rademakers, Chapters creative studio
Tom Jannes

Bruiklenen
Elisabetta Pisu, IMF Foundation

Mede mogelijk gemaakt door

IMF Foundation

Wanneer?

Expositie

Time Matters