Expositie Wat is Design?


Deze permanente expositie toont de diversiteit van design. Design is overal, design is keuzes maken, maar design is ook fouten maken. In en om ons lichaam is design en design is onderhevig aan trends. Design is persoonlijk, subjectief en tijdgebonden. Design is een proces.


Doorlopend bekijk details »
Iedereen
7:00
Inbegrepen bij ticket voor Cube
Tickets kopen

De mens maakt gebruik van allerlei vormgegeven en op verschillende manieren geproduceerde voorwerpen. Maar wat maakt het ene voorwerp bijna kunst en het andere gemakkelijk in het gebruik? In deze expositie wordt de veelheid en veelzijdigheid van design getoond: hoe het ontstaat, door wie en voor wie, waarom het soms mislukt, hoe design de mens dient en onder welke trends het tot stand komt.

Design is overal

Bijna alle facetten van de samenleving zijn ontworpen: handige voorwerpen, huiskamers met elegante, functionele meubels of milieuvriendelijke materialen. Van de bushalte tot het logo van een vervoersbedrijf, van de lamp tot de tweezitsbank, ze zijn bedacht en ontworpen door designers die voortdurend functionele eigenschappen met esthetische kwaliteit combineren. Overal is design.

Design is overal

Design is kiezen

De vorm, betekenis en functionaliteit van design verschillen en zijn doorslaggevend voor onze waardering. Opdrachtgevers en ontwerpers maken keuzes uit een bijna oneindige lijst criteria en creëren op basis van een programma van eisen een eindresultaat. Zo bestaan er veel varianten citruspersen. Allemaal veranderen ze fruit in vruchtensap, maar de een is energiezuinig, de ander gemakkelijk in gebruik en weer een ander eenvoudig en functioneel. Toch zijn het voor alle gebruikers sieraden in de keuken.

Design is kiezen

Design is menselijk

Design kan het lichaam corrigeren of gezond maken door er iets aan toe te voegen of te verwijderen. Het gaat om hulpstukken, apparaten en implantaten die lichaamsgebreken verhelpen of fysieke functies verbeteren. Soms gaat het louter erom iets te veranderen, zodat het lichaam voldoet aan de persoonlijke smaak of beantwoordt aan esthetische verlangens. Het design van het lichaam roept allerlei vragen op en leidt tot verhitte debatten. Mogen we de mens wel verbeteren? Of robots inzetten, een hartklep van een varken inbrengen? Juist bij ‘mensverbetering’ spelen allerlei morele opvattingen en maatschappelijke kwesties mee.

Design is menselijk

Design is falen

Niet alle ontwerpen zijn succesvol. Volgens onderzoek mislukt meer dan driekwart van alle nieuwe producten. Dat kan onder andere liggen aan een ontwerpfout of er is geen rekening gehouden met de wensen van het publiek. Wat op de tekentafel een revolutionaire ingeving lijkt, kan in de praktijk desastreus uitpakken. Voorwerpen die breken, producten die niet doen wat het etiket zegt of er is gewoon geen behoefte aan. Toch kunnen fouten zorgen voor beter of liever verbeterd design.

Design is falen

Design is Dutch?

Design is onderhevig aan trends, ideologieën en verlangens. Soms bedacht door vormgevers of kunstenaars, soms voortvloeiend uit de samenleving of technologie. In het begin van de twintigste eeuw proberen designers in Nederland ambacht, ornament en industriële productie te verenigen. Daarna krijgen de aanhangers van De Stijl internationale navolging. De naoorlogse generatie industriële ontwerpers verbindt design aan de vermeend sobere Hollandse inborst, terwijl enkele decennia later de grappige, ironische ontwerpen van Droog Design als typisch Nederlands worden gezien. Dutch Design is dan ook een parapluterm, net zo pluriform en veelzijdig als de Nederlandse identiteit en niet uitsluiteind voorbehouden aan Nederlandse designers.

Design is Dutch

Documentaire "It's Dutch Design"

Eind 2019 ging bij Cube "It's Dutch Design" van Elbe Stevens Films in première, een documentaire over het fenomeen Dutch Design. Hierin staat de vraag centraal wat de relatie is tussen nederland en design. Waarom zijn wij zo sterk in design en wat zegt dat over onze Nederlandse identiteit? Toonaangevende spelers, zowel van binnen als buiten onze landsgrenzen, geven hun visie op Nederlands design.

De Dutch Design Documentary is een coproductie met Cube design museum, het Nederlandse consulaat in New York (USA), en het Nederlandse consulaat in Milaan (Italië). De documentaire wordt mede mogelijk gemaakt door BNO, Pictoright Fonds en het Limburg Film Fonds.

Design in Cube

Design is meer dan bijzonder vormgegeven objecten. Voorwerpen, diensten en toepassingen kunnen bijvoorbeeld alledaagse handelingen eenvoudiger maken. Design heeft bovendien een culturele, wetenschappelijke en sociaaleconomische betekenis. Het biedt oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, draagt bij aan technologische ontwikkelingen en maakt de wereld mooier en leefbaarder.

De tentoonstellingen van Cube gaan over de verschillende grote of kleine ambities die aan design ten grondslag liggen. Er wordt ingegaan op de sociale, ecologische, culturele en ethische implicaties van design en wat het voor mens, milieu en maatschappij betekent. Toen, nu en straks.

Tegelijkertijd is Cube een permanent laboratorium waar studenten en designers met het publiek discussiëren over ontwerpen, de inrichting van de wereld en welke nieuwe inzichten design oplevert. Dat doet Cube in speciale labs, waar bezoekers werkelijk deelgenoot van het ontwerpproces kunnen zijn. In dit deel worden enkele van eerdere projecten van de Cube design labs getoond: op de begane grond van Cube praten de residents u graag bij over de lopende projecten.

Cube design lab

Design in Cube

Colofon / Colophon / Impressum

 • Concept & samenstelling / Concept & compilation / Konzept & Zusammenstellung
  Gene Bertrand, Wouter van Dillen, Hans Gubbels (Cube design museum)
 • Ruimtelijke vormgeving / Spatial design / Raumdesign
  Wouter van Dillen (Cube design museum)
 • Grafische vormgeving  / Graphic design / Grafisches Design
  Nadine Vroomen (Cube design museum)
 • Teksten / Texts / Texte
  Anton Kos
 • Vertalingen / Translations / Übersetzungen
  Duo vertalingen & Vertaalbureau Louvenberg
 • Fotografie / Photohgraphy / Fotografie
  Noud de Greef (Cube design museum)
 • Realisatie / Realization / Realisierung
  Madeleine van Daele (Cube design museum), Clabbers Interieurbouw & MTR Signing
 • Bruiklenen / Objects on loan / Leihgaben
  Vivian van Slooten (Cube design museum)
 • Met dank aan / We are indebted to / Unser Dank gilt
  Jan de Bruijn (Kunstmuseum Den Haag), Daphne Nieuwenhuijsen, Sylvia van Schaik, (Rijksdienst Cultureel Erfgoed), Tejo Remy, vrijwilligers Cube design museum & alle bruikleengevers

Mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds & dr. Hendrik Mullerfonds.

Wanneer?

Expositie

Wat is design

 • Doorlopend

  Maandag
  Voorlopig gesloten
  Dinsdag
  Gedurende openingstijden
  Woensdag
  Gedurende openingstijden
  Donderdag
  Gedurende openingstijden
  Vrijdag
  Gedurende openingstijden
  Zaterdag
  Gedurende openingstijden
  Zondag
  Gedurende openingstijden