Blog 3D geprinte reproductie Van Gogh

Reproducties met reliëf dankzij Océ.

Inspiratie, Tentoonstelling

Op dinsdag 27 september heeft Océ een nieuwe samenwerking bekend gemaakt: samen met de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Universiteit Twente (UT) wordt verder onderzoek gedaan naar nieuwe inkjet-technologie. Een project ter waarde van 6,3 miljoen, waarvan Océ de helft voor haar rekening neemt.

Océ wil de opgenade kennis gebruiken voor de ontwikkeling van de nieuwe generaties printers. Anton Schaaf, CEO bij Océ: "Met dit nieuwe lange termijn onderzoeksprogramma hebben wij de unieke kans om beschikbare kennis te combineren en te blijven gebruiken, teneinde onze inkjet innovaties naar een hoger plan te tillen.", zo valt op 1Limburg te lezen.

3D geprinte reproducties

Een van de nieuwe mogelijkheden nu al in gebruik, is het 3D printen van schilderijen. Tijdens de bekendmaking van de samenwerking werd een Monet uitgereikt, gemaakt met dezelfde techniek als de 'Irissen' van Van Gogh die in Cube design museum te zien is. Met de geavanceerde 3D-scantechnologie en moderne ‘elevated printing’ technologie van Océ – A Canon Company, is het mogelijk om niet alleen kleuren, maar ook zeer nauwkeurig het reliëf van kwaststreken te recreëren.

Met een ultragevoelige 3D-scan is het schilderij Irissen (1890) van Vincent van Gogh tot in de kleinste details vastgelegd. Daarna is deze gereproduceerd met een zeer gevoelige 3D-printer en vrijwel niet te onderscheiden van het originele schilderij. Waar het normaliter niet toegestaan is om schilderijen aan te raken, kunt u het doek van deze 3D-reproductie met uw vingertoppen aanraken.

Reliëf op 3D geprinte reproductie Van Gogh

Beschikbaar gesteld door: Océ – A Canon Company.
De expositie 3D Print: NOW! is te zien t/m 30 april 2017.