Blog Free Universal Construction Kit
Studio for Creative Inquiry, 2012

Onderdeel van de expositie 3D Print: NOW? is de Free Universal Construction Kit.

Free Universal Construction Kit

Studio for Creative Inquiry, 2012

De Free Universal Construction Kit bestaat uit meer dan tachtig bouwsteentjes om de losse onderdelen van tien verschillende speelgoedmerken als LEGO, K’Nex, Duplo of Fischertechnik aan elkaar te koppelen. Door deze koppeling van verschillende systemen, ontstaat een compleet nieuw speelarsenaal dat de creativiteit van kinderen nog verder stimuleert.

Free Universal Construction Kit

Bovendien blijft kleuterspeelgoed als Duplo ook interessant voor oudere kinderen. De Free Universal Construction Kit biedt hiermee een alternatief voor het eenzijdige aanbod van het bedrijfsleven, dat niet geïnteresseerd is in marktdeling met concurrerende speelgoedfabrikanten. De printgegevens van de Free Universal Construction Kit zijn daarom gratis te downloaden en te vervaardigen met elke eenvoudige 3D-printer.

Expositie: 3D Print: NOW!

De expositie 3D Print: NOW! laat zien wat er op dit moment kan worden vervaardigd met deze innovatieve techniek – van alledaagse gebruiksvoorwerpen en extravagante modeaccessoires, tot voedsel en zelfs complete gebouwen. Daarnaast wordt een blik in de toekomst geworpen.

Want de ontwikkelingen in 3D-printen volgen elkaar pijlsnel op. Zo kan er worden geprint met ijzersterke carbonvezels en titanium, maar ook met klei, glas en zelfs houtpulp. Er kan steeds groter worden geprint door de introductie van industriële 3D-printers met de omvang van een zeecontainer. Of juist tot op de millimeter nauwkeurig met peperdure 3D-printers uit de geavanceerde ruimtevaartindustrie. Tegelijkertijd is er ook de ‘RepRap’, een eenvoudige 3D-printer die iedereen zelf kan maken, omdat alle onderdelen worden vervaardigd met, jawel, een 3D-printer. In de nabije toekomst zal ook geprint kunnen worden met levende cellen en smart materials die reageren op hitte of licht. De impact die 3D-printen zal hebben op ons dagelijks leven zal dus alleen nog maar toenemen.

De expositie "3D Print: NOW! A design (r)evolution?" is te zien tot 30 april 2017.