Blog Liberator Gun, Cody Wilson, 2013

Onderdeel van de expositie 3D Print: NOW? is de Liberator Gun.

Cody Wilson, 2013

De Amerikaanse wapenactivist Cody Wilson heeft het eerste wapen ontwikkeld dat kan worden vervaardigd met een 3D-printer. De printspecificaties voor deze Liberator Gun zijn door Wilson op internet gezet en zijn voor iedereen toegankelijk.

Hoewel dit ‘Wiki-wapen’ verre van nauwkeurig is, bewijst een video dat Wilson er daadwerkelijk mee heeft geschoten in de woestijn in zijn thuisstaat Texas. Het kwam Wilson op veel kritiek te staan. Het is nu immers voor iedereen mogelijk om een wapen te maken, dat bovendien onzichtbaar is voor metaaldetectors op bijvoorbeeld vliegvelden. Juristen buigen zich dan ook over wetgeving tegen de verspreiding van (de ontwerptekening van) dit 3D-geprinte pistool.

Foto: Kenneth Tan Fotografie.

Expositie: 3D Print: NOW!

De expositie 3D Print: NOW! laat zien wat er op dit moment kan worden vervaardigd met deze innovatieve techniek – van alledaagse gebruiksvoorwerpen en extravagante modeaccessoires, tot voedsel en zelfs complete gebouwen. Daarnaast wordt een blik in de toekomst geworpen.

Want de ontwikkelingen in 3D-printen volgen elkaar pijlsnel op. Zo kan er worden geprint met ijzersterke carbonvezels en titanium, maar ook met klei, glas en zelfs houtpulp. Er kan steeds groter worden geprint door de introductie van industriële 3D-printers met de omvang van een zeecontainer. Of juist tot op de millimeter nauwkeurig met peperdure 3D-printers uit de geavanceerde ruimtevaartindustrie. Tegelijkertijd is er ook de ‘RepRap’, een eenvoudige 3D-printer die iedereen zelf kan maken, omdat alle onderdelen worden vervaardigd met, jawel, een 3D-printer. In de nabije toekomst zal ook geprint kunnen worden met levende cellen en smart materials die reageren op hitte of licht. De impact die 3D-printen zal hebben op ons dagelijks leven zal dus alleen nog maar toenemen.

De expositie "3D Print: NOW! A design (r)evolution?" is te zien tot 30 april 2017.