Blog PancakeBot, Miguel Valenzuela 2015

Onderdeel van de expositie 3D Print: NOW? is de PancakeBot.

De Pancakebot™ is een 3D-printer die pannenkoeken kan bakken in elke gewenste vorm. De bedenker van deze voedselprinter is de Noorse huisvader Miguel Valenzuela.

De printer heeft een ingebouwde bakplaat, zodat een tekening meteen kan worden geprint en gebakken. Op de website is een platform waar gebruikers ontwerpen kunnen up- en downloaden, zodat een online bibliotheek ontstaat van gratis pannenkoekontwerpen. Naast de pannenkoekenprinter zijn er 3D-printers die chocola, slagroom en andere vloeibaar voedsel kunnen bereiden.

Expositie: 3D Print: NOW!

De expositie 3D Print: NOW! laat zien wat er op dit moment kan worden vervaardigd met deze innovatieve techniek – van alledaagse gebruiksvoorwerpen en extravagante modeaccessoires, tot voedsel en zelfs complete gebouwen. Daarnaast wordt een blik in de toekomst geworpen.

Want de ontwikkelingen in 3D-printen volgen elkaar pijlsnel op. Zo kan er worden geprint met ijzersterke carbonvezels en titanium, maar ook met klei, glas en zelfs houtpulp. Er kan steeds groter worden geprint door de introductie van industriële 3D-printers met de omvang van een zeecontainer. Of juist tot op de millimeter nauwkeurig met peperdure 3D-printers uit de geavanceerde ruimtevaartindustrie. Tegelijkertijd is er ook de ‘RepRap’, een eenvoudige 3D-printer die iedereen zelf kan maken, omdat alle onderdelen worden vervaardigd met, jawel, een 3D-printer. In de nabije toekomst zal ook geprint kunnen worden met levende cellen en smart materials die reageren op hitte of licht. De impact die 3D-printen zal hebben op ons dagelijks leven zal dus alleen nog maar toenemen.

De expositie "3D Print: NOW! A design (r)evolution?" is te zien tot 30 april 2017.