Blog Sound of Delivery

Onderdeel van de expositie 3D Print: NOW? is de Sound of Delivery

Sound of Delivery

Joris van Tubergen i.s.m. PostNL, 2016

Een 3D-printer vervoeren terwijl deze een voorwerp aan het produceren is – deze onwaarschijnlijke prestatie claimde PostNL. Ontwerper en 3D-printpionier Joris van Tubergen ging de uitdaging aan en ontwikkelde een verpakking waarin een werkende 3D-printer kan worden getransporteerd.

Vervolgens ontwierp hij een trompet die geschikt was voor deze mobiele productie-unit en bovendien precies binnen de duur van het transport klaar was. Na aflevering werd het instrument getest door de bekende jazztrompettist Eric Vloeimans, die nauwelijks verschil merkte met een echte trompet. Dit 3D-printen tijdens transport zou een enorme productietijdswinst kunnen betekenen.

Beschikbaar gesteld door: Joris van Tubergen.
Foto: Kenneth Tan.

Expositie: 3D Print: NOW!

De expositie 3D Print: NOW! laat zien wat er op dit moment kan worden vervaardigd met deze innovatieve techniek – van alledaagse gebruiksvoorwerpen en extravagante modeaccessoires, tot voedsel en zelfs complete gebouwen. Daarnaast wordt een blik in de toekomst geworpen.

Want de ontwikkelingen in 3D-printen volgen elkaar pijlsnel op. Zo kan er worden geprint met ijzersterke carbonvezels en titanium, maar ook met klei, glas en zelfs houtpulp. Er kan steeds groter worden geprint door de introductie van industriële 3D-printers met de omvang van een zeecontainer. Of juist tot op de millimeter nauwkeurig met peperdure 3D-printers uit de geavanceerde ruimtevaartindustrie. Tegelijkertijd is er ook de ‘RepRap’, een eenvoudige 3D-printer die iedereen zelf kan maken, omdat alle onderdelen worden vervaardigd met, jawel, een 3D-printer. In de nabije toekomst zal ook geprint kunnen worden met levende cellen en smart materials die reageren op hitte of licht. De impact die 3D-printen zal hebben op ons dagelijks leven zal dus alleen nog maar toenemen.

De expositie "3D Print: NOW! A design (r)evolution?" is te zien tot 30 april 2017.