Blog De toekomst van 3D printen

Via 3DQB, onderdeel van de expostie 3D Print: NOW!, kunnen bezoekers hun uitdaging voor de 3D printer achterlaten. De eerste inzendingen zijn veelbelovend.

Inspiratie, Tentoonstelling

Welk probleem zou jij met 3D printen willen oplossen? Die vraag wordt aan het einde van de expositie 3D Print: NOW gesteld. Ook kun je deze online inzenden. De beste inzendingen printen wij vervolgens uit op onze 3D printer: na ongeveer 45 minuten is de print klaar en wordt deze opgehangen op dede “Wall of 3D wishes”. De eerste reeks inzendingen is daar nu te zien:

3DQB: Nieuwe huid voor mensen met brandwonden

3DQB: Stoelen en banken die zich aanpassen aan je rug en zithouding

3DQB: Geluidsabsorberende wand

3DQB: Zware dingen lichter maken

3DQB: Spullen voor daklozen

3DQB: Tekorten in de medische wereld

Expositie: 3D Print: NOW!

De expositie 3D Print: NOW! laat zien wat er op dit moment kan worden vervaardigd met deze innovatieve techniek – van alledaagse gebruiksvoorwerpen en extravagante modeaccessoires, tot voedsel en zelfs complete gebouwen. Daarnaast wordt een blik in de toekomst geworpen.

Want de ontwikkelingen in 3D-printen volgen elkaar pijlsnel op. Zo kan er worden geprint met ijzersterke carbonvezels en titanium, maar ook met klei, glas en zelfs houtpulp. Er kan steeds groter worden geprint door de introductie van industriële 3D-printers met de omvang van een zeecontainer. Of juist tot op de millimeter nauwkeurig met peperdure 3D-printers uit de geavanceerde ruimtevaartindustrie. Tegelijkertijd is er ook de ‘RepRap’, een eenvoudige 3D-printer die iedereen zelf kan maken, omdat alle onderdelen worden vervaardigd met, jawel, een 3D-printer. In de nabije toekomst zal ook geprint kunnen worden met levende cellen en smart materials die reageren op hitte of licht. De impact die 3D-printen zal hebben op ons dagelijks leven zal dus alleen nog maar toenemen.

De expositie "3D Print: NOW! A design (r)evolution?" is te zien tot 30 april 2017.