Blog Ga jij naar een genderneutraal toilet?

Openbare toiletten of wc’s op het werk zijn meestal duidelijk naar geslacht onderscheiden. De man gaat naar het herentoilet, de vrouw naar het damestoilet. O wee als je in de verkeerde toiletruimte terechtkomt. Als vrouw heb je immers niet veel aan een rijtje urinoirs. Of wel?

Er worden al lange tijd sanitaire voorzieningen ontworpen om bij het ontlasten en urineren gelijkheid tussen man en vrouw te verwezenlijken. In de zeventiende eeuw had je de bourdalou, een transportabel vrouwenurinoir dat in de openbare ruimte kon worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er plaszakken en –tuiten en genderneutrale toiletten.

Toch is een genderneutraal toilet niet altijd gewenst. In landen als Zuid-Afrika en India is het voor vrouwen onveilig om naar het toilet te gaan. De kans op aanranding of verkrachting is aanwezig. Deze vrouwen hebben bij het tegengaan van seksueel geweld meer aan een veilig dan aan een genderneutraal toilet.

Dames en heren. Dat is een van de thema's in de expositie Everything You Always Wanted To Know About Toilets. Kom nu naar Cube design museum en laat je verrassen door de ontwikkeling van het toiletdesign en sociale & culturele verschillen.