Blog 1. Life Straw
Design for Human Needs visitors top 10

Uit de 60 objecten exemplarisch voor Design for Human Needs hebben bezoekers aan Cube design museum een top 10 samengesteld. Op 1: Life Straw.

1. LifeStraw Water Purification System - portable water filter, 2005

• Material: High impact polystyrene (outer shell), halogen-based resin, anion exchange resin, activated carbon (interior); Manufactured by Vestergaard Frandsen S.A. (Switzerland)
  • Country of origin: Switzerland
  • Selected by Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York, USA.

Human need: food & drink

Aanleiding: geen toegang tot schoon drinkwater

Circa 780 miljoen mensen hebben wereldwijd geen toegang tot veilig drinkwater. Zij riskeren chronische ziekten als tyfus, cholera en dysenterie. Dagelijks overlijden zo’n 6000 mensen, voornamelijk kinderen, na het drinken van vervuild water. LifeStraw biedt een oplossing wanneer schoon drinkwater niet voorhanden is. Het is een draagbaar gereedschap om vervuild oppervlaktewater te veranderen in drinkwater. Bijzonder gebruiksvriendelijk ook: iedereen die met een drinkrietje overweg kan, kan het gebruiken. De gebruiker zuigt het water door de buis en het donkerblauwe mondstuk bovenin. Dat bevat holle vezels, zoals in een filtersigaret, die het water filteren. Om de buis na het drinken te reinigen, hoeft de gebruiker er na het drinken alleen lucht doorheen te blazen. Via een koord is de LifeStraw makkelijk om de nek te dragen.

LifeStraw is bewezen effectief in de bestrijding van door drinkwater overdraagbare ziekten, als tyfus, cholera en dysenterie. Het reduceert bacteriën, parasieten en kiemen die in het water aanwezig zijn. Het 31 centimeter lange apparaatje is compact en innovatief. Niet alleen vanwege het vederlichte en eenvoudige ontwerp, maar ook qua concept. Het biedt een persoonlijke, relatief goedkope, steeds opnieuw te gebruiken oplossing. Een survival kit die direct kan worden ingezet bij natuurrampen of bij het uitbreken van besmettelijke ziekten. Maar natuurlijk ook tijdens avontuurlijke trektochten in moeilijk toegankelijke gebieden.

Foto: ©Harry Heuts Photography

Expositie: Designing the World

Designing the World is één van de twee openingsexposities van Cube design museum. De expositie toont een wereldwijde collectie van design voor human needs en menselijke ambitie. Zes design musea, van over de hele wereld, hebben elk tien objecten geselecteerd, die exemplarisch zijn in het voorzien van oplossingen voor uitdagingen op het gebied van human needs: eten & drinken, fysieke en mentale gezondheid, veiligheid en bescherming. Uit deze 60 objecten hebben bezoekers aan Cube design museum een top 10 samengesteld.

De expositie Designing the World is te zien tot 22 januari 2017.