Blog 2. I-Cane Mobilo
Design for Human Needs visitors top 10


Uit de 60 objecten exemplarisch voor Design for Human Needs hebben bezoekers aan Cube design museum een top 10 samengesteld. Op 2. I-Cane Mobilo.


Tentoonstelling

2. I-Cane Mobilo, 2008

  • Material: Mixed materials, electronics, gps
  • Designer: I-Cane Social Technologies
  • Country of origin: The Netherlands
  • Selected by Cube design museum.
  • Lent by Stichting I-Cane

Human need: physical health

Aanleiding: onbeperkte mobiliteit voor visueel beperkten.

De I-Cane Mobilo is een intelligente taststok. Het is de traditionele, rood-witte ‘blindenstok’ verrijkt  met eigentijdse navigatietechnologie voor voetgangers. Verbonden met een smartphone werkt de Mobilo als navigatiemiddel dat ook waarschuwt voor obstakels onderweg. Dankzij de slanke vorm en het gewicht kan de gebruiker zelfstandig blijven pendelen.

De essentie van de I-Cane Mobilo is het rode ‘voelpijltje’ dat zich direct onder het zwarte handvat bevindt. Het is een bewegend schijfje dat de gebruiker via zijn duim informeert over de te volgen richting en obstakels. Door links- of rechtsom te draaien geeft het de richting aan. Zodra het schijfje snel omhoog beweegt, betekent dit: let op...obstakels! Een ingebouwde sensor waarschuwt voor obstakels op borst- en hoofdhoogte.

Middels een speciaal ontwikkelde navigatie-app (iOS) kunnen gebruikers vanuit elk adres, waar ook ter wereld, routes zelfstandig lopen. Via de rode infoknop, onder het voelpijltje, krijgt de gebruiker zijn locatie te horen. De app is op basis van een activatiecode beschikbaar. Ook is het mogelijk om via een noodknop een bericht te sturen naar een mantelzorger of zorginstantie. Dit bericht bevat dan automatisch de locatiecoördinaten.

I-Cane Social Technologies werd in 2008 opgericht om de I-Cane Mobilo te realiseren; van research & development tot productdesign, productcreatie en fabricage. Het team werkt samen met een uitgebreid netwerk van specialisten op het gebied van o.a. blindenzorg, belangengroepen en mobiliteitstrainers.

Nog dit jaar komt er een versie van de I-Cane Mobilo beschikbaar voor gebruikers van blindengeleidehonden. Deze wordt gemonteerd op een hondentuig. Omdat de hond getraind is te waarschuwen bij obstakels, vervalt deze functie bij de I-Cane Guide Dog.

Afbeelding: ©Harry Heuts Photography

Expositie: Designing the World

Designing the World is één van de twee openingsexposities van Cube design museum. De expositie toont een wereldwijde collectie van design voor human needs en menselijke ambitie. Zes design musea, van over de hele wereld, hebben elk tien objecten geselecteerd, die exemplarisch zijn in het voorzien van oplossingen voor uitdagingen op het gebied van human needs: eten & drinken, fysieke en mentale gezondheid, veiligheid en bescherming. Uit deze 60 objecten hebben bezoekers aan Cube design museum een top 10 samengesteld.

De expositie Designing the World is te zien tot 22 januari 2017.