Blog 3. Wasara Tableware
Design for Human Needs visitors top 10

Uit de 60 objecten exemplarisch voor Design for Human Needs hebben bezoekers aan Cube design museum een top 10 samengesteld. Op 3: Wasara Tableware.

3. Wasara tableware, 2008

• Material: Reed pulp, bamboo, bagasse pulp
  • Designer: Shinichiro Ogata; Manufactured by Wasara Co. Ltd. (Japan)
  • Country of origin: Japan
  • Selected by Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York, USA.

Human need: food & drink

Aanleiding: kunststof wegwerpserviezen zijn milieuonvriendelijk en ‘eten niet lekker’.

Het Wasara servies wordt gemaakt uit een mengsel van rietpulp, bamboe en suikerrietpulp (bagasse). Het is volledig afbreekbaar en vormt daarom een milieuvriendelijk alternatief voor kunststof wegwerpserviezen.

Bamboe groeit zeer snel en is dus makkelijk te vervangen. Bagasse is het vezelrijke bijproduct dat ontstaat wanneer het sap uit suikerrietstengels wordt geperst. Soms wordt het gebruikt als brandstof of veevoer, maar meestal wordt het weggegooid. De eigenschappen van deze materialen zijn ideaal om papier van te maken. Omdat het zachter is dan houtpulp vraagt de productie ervan bovendien minder energie.

Het pulp kan in allerlei vormen worden gegoten. Binnen het Wasara servies heeft ontwerper Shinichiro Ogata esthetiek en functionaliteit slim en effectief gecombineerd. De handgreep van een koffiekopje werkt tegelijk als schenktuit en de omgebogen randen van de borden maken het vasthouden makkelijker. De onderdelen zijn ook stapelbaar. Het materiaal is geschikt voor vloeistoffen en vast voedsel, zowel warm als koud.

Bij het servies ontwierp Ogata een bestek van bamboe. Het Wasara servies is zowel geschikt voor privégebruik, als voor buffetten en recepties.

Wasara Tableware

Expositie: Designing the World

Designing the World is één van de twee openingsexposities van Cube design museum. De expositie toont een wereldwijde collectie van design voor human needs en menselijke ambitie. Zes design musea, van over de hele wereld, hebben elk tien objecten geselecteerd, die exemplarisch zijn in het voorzien van oplossingen voor uitdagingen op het gebied van human needs: eten & drinken, fysieke en mentale gezondheid, veiligheid en bescherming. Uit deze 60 objecten hebben bezoekers aan Cube design museum een top 10 samengesteld.

De expositie Designing the World is te zien tot 22 januari 2017.