Blog 4. Hippo Water Roller
Design for Human Needs visitors top 10

Uit de 60 objecten exemplarisch voor Design for Human Needs hebben bezoekers aan Cube design museum een top 10 samengesteld. Op 4: Hippo Water Roller.

• Material:  UV stabilized linear low-density polyethylene, steel
  • Designer: Pettie Petzer, Johan Jonker and Grant Gibbs
  • Country of origin: South Africa
  • Selected by Design Indaba, Cape Town, South Africa.
  • Lent by Hippo Water Roller Project

Human need: food & drink

Aanleiding: efficiënt vervoeren van grotere hoeveelheden drinkwater in gebieden zonder stromend water.

Het zware en tijdrovende halen van water voor huishoudelijk gebruik is een dagelijkse realiteit. Vooral voor vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden. Het vergt lange wandelingen naar de bronnen en het sjouwen met zware vaten. Vaak meerdere keren per dag. In een poging dit te verlichten, ontwierpen de Zuid-Afrikaanse ingenieurs Pettie Petzer en Johan Jonker de Hippo Water Roller. Tijdens het ontwerpproces beseften zij dat wielen steeds het duurste onderdeel vormden van potentiële oplossingen. Daarom ontwierpen zij geen vat op wielen, maar maakten zij van het vat zelf een groot wiel. Met behulp van een  stalen stang kan de gebruiker de container voortduwen of trekken.

Het tonvormige vat, gemaakt van UV-bestendig polyethyleen, is ontworpen om 90 liter water over de grond te rollen. Hij bestaat uit één stuk rotatiegevormde kunststof die hem enigszins flexibel maakt en geschikt voor een ruwe ondergrond. Een grote opening met schroefdop vergemakkelijkt het vullen en schoonmaken van de Hippo. De afgeronde vorm en de handgrepen boven- en onderop versoepelen optillen, zodat de gebruiker er ook uit kan schenken. Tegelijk is hij stabiel wanneer hij rechtop wordt gezet om als waterton te dienen. De stalen stang heeft kunststof eindstukjes die de weerstand reduceren en slijtage van de ton tegengaan. De Hippo gaat circa 5 tot 7 jaar mee.

Inmiddels zijn er zo’n 44.000 Hippo Water Rollers in omloop, waarvan naar schatting 300.000 mensen profiteren. Een variatie bestaat uit een irrigatiekap die op de ton kan worden geschroefd. Kleine boeren kunnen de Hippo daardoor ook gebruiken om hun gewassen te irrigeren.

Afbeelding: ©Harry Heuts Photography

Expositie: Designing the World

Designing the World is één van de twee openingsexposities van Cube design museum. De expositie toont een wereldwijde collectie van design voor human needs en menselijke ambitie. Zes design musea, van over de hele wereld, hebben elk tien objecten geselecteerd, die exemplarisch zijn in het voorzien van oplossingen voor uitdagingen op het gebied van human needs: eten & drinken, fysieke en mentale gezondheid, veiligheid en bescherming. Uit deze 60 objecten hebben bezoekers aan Cube design museum een top 10 samengesteld.

De expositie Designing the World is te zien tot 22 januari 2017.