Blog Poep jij ook op je werk?

Thuis, op je eigen toilet kun je naar hartenlust luidruchtig drukken, kwalijk stinken en rustig kijken naar het kunstwerk dat je op het glazuur hebt gedrapeerd. Op het werk of op school is het vaak heel anders.

Daar heb je collega’s. Ze horen, ruiken en zien je; ze weten wie het geluid en de stank heeft geproduceerd, maar weten ook dat we allemaal poepen. In feite niets om je voor te schamen. Toch?

De moderne mens poept in afzondering. Dat was vroeger wel anders. De Romeinen zaten gezellig bij elkaar in een lavatrina, Latijn voor toilet. Een Chinese uitdrukking voor ‘naar het toilet gaan’ is qu kaihui, wat letterlijk ‘ter vergadering gaan’ betekent. In Nederland stonden latrines of secreten op de binnenplaats, ’s nachts gebruikte men de kamerpot of po. Maar de schaamte voor eigen en afkeer van andermans stank en de toenemende nadruk op hygiëne leidden tot de uitvinding van het watercloset: de privéplee in huis.

Geur, geluid & gêne. Dat is een van de thema's in de expositie Everything You Always Wanted To Know About Toilets. Kom nu naar Cube design museum en laat je verrassen door unieke ontwerpen.