Blog Durf jij bij een vreemde aan te bellen bij hoge nood?

Er zijn steeds minder openbare toiletten. Maar wat als je echt moet? Een grote boodschap misschien? Durf jij dan aan te bellen bij het eerste huis wat je ziet?

Openbare toiletten weerspiegelen niet alleen veranderende inzichten over hygiëne en gezondheid, maar ook hoe wij tegen publiek poepen en plassen aankijken. In de negentiende eeuw verschenen urinoirs in het straatbeeld; van eenvoudige pisbakken tot de Amsterdamse dubbele krullen. Die werden toen beschouwd als een hele verbetering. De pisbakken waren echter moeilijk schoon te houden en stonken. Gestaag werden ze verwijderd, waardoor de publieke plasser of poeper was aangewezen op toiletten in horecabedrijven en openbare gebouwen.

Dit gemis spoorde designers aan tot het ontwerpen van schonere toepassingen. In de vorige eeuw verrezen in Franse steden de sanisettes, bedoeld voor de grote en de kleine boodschap. Deze sanitaire voorziening wordt na elk gebruik volledig schoongespoeld en ontsmet, droog geblazen en met een fris geurtje besprenkeld. Ook zijn er apps die je wijzen naar de dichtsbijzijnde gastvrije burger.

In een kwade reuk. Dat is een van de thema's in de expositie Everything You Always Wanted To Know About Toilets. Kom nu naar Cube design museum en denk mee over schaamte & toiletgebruik.