Blog Nationale Museumweek 2020 gaat digitaal


Het is een bijzondere tijd, ook voor de Nationale Museumweek. Gelukkig gaat deze week toch door: in digitale vorm. Musea uit heel Nederland hebben online specials en delen hun Pronkstuk. Ook worden bezoekers gevraagd zelf deel te nemen door het delen van hún pronkstuk, thuis of van een foto van een eerder bezoek. Ze worden daarmee onderdeel van een Gouden Pronkstuk op de Dam. Een ode aan 75 jaar culturele vrijheid.


Evenement

Cube's pronkstuk: Real Time Grandfather Clock

Deze bijzondere klok is van de Nederlandse ontwerper Maarten Baas. Hij creëert vanaf 2009 meerdere uurwerken onder de titel Real Time. Deze Grandfather Clock zelf is een moderne remake van een traditioneel staand uurwerk. Het verglijden van de tijd wordt via menselijke handelingen vormgegeven.

De Grandfather Clock in de Dutch Design wand.

Op de plek van het uurwerk tekent een hand elke minuut de grote en de kleine wijzers. De wijzers worden vervolgens weggepoetst en opnieuw aangebracht. Op deze manier lijkt het alsof de klok live wordt bijgehouden en het mechanische ritme volgt. Schijn bedriegt: het is een projectie die echte tijd (real time) laat zien. 

Het concept van Real Time is op nog meer plekken te bewonderen. Een bekende variant staat namelijk op Schiphol en ook op het Inwonersplein van de gemeente Eindhoven is een versie te vinden. Digitaal kun je ook kijken naar het zelfportret van Maarten in een klok. Ook is er een versie voor op je iPad of iPhone in de App Store

Wat is jouw pronkstuk van design?

Deze klok was onderdeel van Cube's Dutch Design Wand in de vaste expositie Wat is Design?. Was, want helaas gaat dit bruikleenobject weer terug naar de eigenaar tegen de tijd dat Cube weer open kan na de corona-maatregelen. Gelukkig vind je in de Dutch Design wand nog veel meer objecten die staan voor ruim 100 jaar Dutch Design. 

Maar wat is voor jou exemplarisch voor Nederlands ontwerp? Deel dat deze Museumweek met de wereld en wordt daarmee onderdeel van het Gouden pronkstuk op de Dam. Kijk op Nationale Museumweek.nl voor alle informatie!