Blog NATURE:
BioMess

Oron Catts & Ionat Zurr, The Tissue Culture and Art Project.

Biomess viert de eigenaardigheid van het leven en daagt deze uit door, met behulp van de esthetiek van luxueuze retailzaken, onaantrekkelijke levensvormen te veranderen in  gewilde objecten. Terwijl het leven een grondstof wordt voor de menselijke verlangens, ontsnapt het gekunstelde leven aan wetenschappelijke laboratoria om een middel te worden voor artistieke en consumptieproducten. Niet te classificeren, nieuwe vormen van leven verschijnen, terwijl we veel bestaande vormen van leven nog steeds niet begrijpen.

De hier tentoongestelde geselecteerde organismen zijn gekozen, omdat hun bestaan traditionele aannames over identiteit, lichaam, geslacht, seks en reproductie uitdaagt. Deze vormen van leven worden Hybridomas genoemd – nieuwe vormen van leven die nooit in de natuur hebben bestaan, maar alleen kunnen overleven met behulp van technologie: een bioreactor.

Oron Catts (Australië, oorspronkelijk afkomstig uit Finland, 1967) en Ionat Zurr (Asutralië, oorspronkelijk afkomstig uit Groot-Brittanië, 1970), The Tissue Culture and Art Project (Perth, Australië, opgericht in 1996). Specimen; met dank aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht en het Natuurhistorisch Museum Maastricht en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam Hybridoma Cells, 2019. Bioreactor, ontworpen en geproduceerd door Nathan Thompson; mock-up Hybridoma cells, bioreactor, voedingsmiddelen. Tentoonstellingsvitrines, 2018; Ontworpen en geproduceerd door Masterplanners WA; notenhout, verlichting; Met dank voor alle items aan The Tissue Culture and Art Project. Gastheer voor dit project was SymbioticA, The University of Western Australia.

Biomess

Augment

Dit project is een van de voorbeelden van het thema 'Augment' van de expositie NATURE. Ontwerpers ontwikkelen materialen, objecten en gebouwen om niet alleen het menselijk bestaan, maar ook de natuur zelf te verbeteren. Sommige ontwerpers gaan op zoek naar de intelligentie van natuurlijke materialen of ontwikkelen innovatieve methoden om ons lichaam te versterken. Anderen stellen vragen en onderzoeken technologische benaderingen van de natuur en het leven.