Blog NATURE
Project Coelicolor


Natsai Audrey Chieza (Groot-Brittannië-Zimbabwe, 1985).


Tentoonstelling

Natsai Audrey Chieza verft textiel met pigmentproducerende microben waaronder Streptomyces coelicolor, gevonden in plantenwortels. Deze met bacteriën geverfde zijde varieert in kleur van rood tot paars en blauw, gecontroleerd door variabelen, zoals tijd en zuurgraad.

De hoeveelheid zuurstof heeft invloed op de kleurverspreiding. Chieza’s verdere onderzoek richt zich op een grotere schaalbaarheid in het proces en biedt een alternatief voor traditionele textielverftechnieken die waterintensief en zeer vervuilend zijn.

Natsai Audrey Chieza (Groot-Brittannië-Zimbabwe, 1985), Faber Futures (Londen, Groot-Brittannië, opgericht in 2017) in samenwerking met Professor John Ward, Department of Biochemical Engineering, University College London. Terroir, 2019; Silk Organza, pigment van Streptomyces coelicolor. Graphische prints: S. coelicolor op agar. Met dank voor alle items aan Natsai Audrey Chieza.

Project Coelicolor

Facilitate

Dit project is een van de voorbeelden van het thema 'Facilitate' van de expositie NATURE. Hierin is te zien hoe ontwerpers natuurlijke processen benutten en ondersteunen. Sommigen gebruiken het telen, het ontbinden en de regeneratie van levende materialen om de groei van structuren en objecten te bevorderen. Anderen werken samen met wetenschappers en ingenieurs om nieuwe materialen en productieprocessen te ontwikkelen op basis van biologische groei.