Blog NATURE:
Sea Me


Nienke Hoogvliet (Nederland, 1989).


Tentoonstelling

Het project van Nienke Hoogvliet gaat op een andere manier om met de bewustwording rond de vervuiling van onze zeeën en de hulpbronnen die we kunnen vinden in het “waterecosysteem”. Ze combineert het afval dat we in de oceanen vinden, zoals een oud plastic visnet, met garens gemaakt van zeewier.

Door deze twee verschillende materialen te combineren in een handgemaakt tapijt creëert ze bewustzijn voor de vernietigende kracht die de mens op onze oceanen heeft. Tegelijkertijd maakt ze ons bewust van duurzaamheidsproblemen in de traditionele textielindustrie. Nienke ontwikkelde een garen uit natuurlijke zeealgen dat als voordeel heeft dat het veel sneller groeit en minder voeding nodig heeft dan bijvoorbeeld katoen.

Sea Me

Nienke Hoogvliet (Nederland, 1989) garen van zeewier en afgedankt vissersnet. Met dank voor de items aan Nienke Hoogvliet.

Salvage

Dit project is een van de voorbeelden van het thema 'Salvage' van de expositie NATURE. Een van de meest opmerkelijke aspecten van de natuur is het gebrek aan afval. Ontbinding en biologische afbraak zijn enkele natuurlijke processen om een gesloten kringloop in stand te houden. Ontwerpers herdefiniëren grondstoffen door op creatieve wijze luchtvervuiling of oceaanplastic op te vangen en opnieuw te gebruiken. Ook ontwikkelen ze nieuwe methoden om met niet-traditionele natuurlijke materialen te werken.