Blog NATURE:
Tree of 40 Fruits


Sam Van Aken (Amerika, 1972).


Tentoonstelling

Sam van Aken gebruikt eeuwenoude entingstechnieken  om meerdere vruchten in één boom te combineren. Enten is het fuseren van plantendelen. Hij plaatst delicate
variëteiten zoals kersen en abrikozen in het midden van de boom, omgeven door krachtige vruchten zoals pruimen en perziken. Een met de hand getekende schets brengt de enten van een boom in kaart en is kleurgecodeerd naar de bloeiseizoenen.

Sam van Aken hield op de TEDSalon van New York in juni 2019 een TED-talk over dit project.

Sam Van Aken (Amerika, 1972). Bare Root Tree; met dank aan Sam Van Aken en Ronald Feldman Fine Arts Rendering. Digitale prints; Tree of 40 Fruit: Tree 39 Diagram, Voorjaar 2016; Met dank aan Sam Van Aken en Ronald Feldman Fine Arts, Tree of 40 Fruit: Detail, Voorjaar 2015, Met dank aan Sam Van Aken en Ronald Feldman Fine Arts, Tree of 40 Fruit: weergave van kunstenaar, 2011. Napoleon Botanical Print and Description, 2019, Kopergravure en hoogdruk op geschept papier; met dank aan Sam Van Aken en Ronald Feldman Fine Arts.

Tree of 40 Fruits in Cube's Nature.

Augment

Dit project is een van de voorbeelden van het thema 'Augment' van de expositie NATURE. Ontwerpers ontwikkelen materialen, objecten en gebouwen om niet alleen het menselijk bestaan, maar ook de natuur zelf te verbeteren. Sommige ontwerpers gaan op zoek naar de intelligentie van natuurlijke materialen of ontwikkelen innovatieve methoden om ons lichaam te versterken. Anderen stellen vragen en onderzoeken technologische benaderingen van de natuur en het leven.