Blog NATURE:
A World of Sand


Nadine Sterk (Nederland, 1977) en Lonny van Ryswyck (Nederland, 1978), Atelier NL (Eindhoven, opgericht in 2007).


Tentoonstelling

Verbindingen tussen geografie en geologie vormen de kern van het lopende project A World of Sand. Atelier NL nodigt mensen uit om zandmonsters van over de hele wereld te delen.

Ze maken een overzicht van gekoppelde objecten – van glazen vaten gemaakt door het bakken van zand tot zorgvuldige registratie van zand en glasmonsters – waarbij objecten, mensen, plaatsen en materialen via een interactieve website met elkaar worden verenigd. Dat hun werkwijze aanslaat, dat blijkt wel uit het laatste nieuws: Gemeente Eindhoven gaat de binnenstad opnieuw bestraten met stenen geënt op de Eindhovense grond, zoals onderzocht door AtelierNL. 

Op de website A World of Sand zijn zandmonsters van over de hele wereld verzameld en op te vragen. 

A World of Sand

Nadine Sterk (Nederland, 1977) en Lonny van Ryswyck (Nederland, 1978), Atelier NL (Eindhoven, opgericht in 2007). Installatie van gekleurd glas, 2010 – tot heden; 35 items van glas, porselein. Collector’s Box, 2018; Items van Zandmotor, Nederland; Schelpen, stenen, fossielen, glazen blok, glazen buisjes, zand, kurk, gedrukte data, vurenhouten doos. Selectie van Sand Samples, 2010 – tot heden; 8 zand-items in glas. ZandGlas Servies (8), 2016 – tot heden; Glas. Website a world of sand; Met dank voor alle items aan Atelier NL.

Salvage

Dit project is een van de voorbeelden van het thema 'Salvage' van de expositie NATURE. Een van de meest opmerkelijke aspecten van de natuur is het gebrek aan afval. Ontbinding en biologische afbraak zijn enkele natuurlijke processen om een gesloten kringloop in stand te houden. Ontwerpers herdefiniëren grondstoffen door op creatieve wijze luchtvervuiling of oceaanplastic op te vangen en opnieuw te gebruiken. Ook ontwikkelen ze nieuwe methoden om met niet-traditionele natuurlijke materialen te werken.