Blog NATURE
Terugblik opening expositie

Eindelijk was het zover: op donderdag 9 mei 2019 vond de opening van de expositie NATURE plaats. Met onder andere poolreizigster Bernice Notenboom, Madeleine van Lennep (Directeur BNO) & Richard Dohmen, die na een lezing plaatsnamen voor paneldiscussie met Eefke van de Wouw (VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame ontwikkeling) & Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) onder leiding van Leon Verdonschot.

Evenement, Tentoonstelling

Een vol programma dus, waarin Bernice de aanwezigen meenam in haar inzicht over de impact van klimaatverandering op en door de Noordpool. Een onontkoombaar statement over de noodzaak voor verandering in ons menselijk gedrag.

De andere panelleden haakten daarop aan, elk vanuit hun eigen blikveld en expertise. Of design de oplossing was? Madeleine liet duidelijk weten dat designers steeds vaker hun rol hierin pakken door niet alleen te werken aan de 'verpakking', maar juist te starten bij de bron van gedrag. In feite ook waar de ontwikkeling van kweekvlees zich op lijkt te richten.

Richard liet de huidige stand van zaken zien rondom deze techniek: een oplossing om met minder grondstoffen en verspilling te kunnen voorzien in onze vleesbehoefte, maar ook de gebruiken rondom vleesconsumptie te veranderen. Ook met minder dierenleed, al had Frank Wassenberg daar zijn twijfels bij. Zover was het nog lang niet, en of het wel betaalbaar zou worden?

Iets waar Eefke van der Wouw zich ook druk over maakte: is het nog op tijd? Jongeren hebben een zware last op hun schouders. Maar, zoals ze aangaf, het is beter om een kaars aan te steken dan het donker te vervloeken: durf ook te kijken naar de mogelijkheden. Laat dat nou net zijn waar de expositie NATURE zich duidelijk op richt.

Uitreiking eerste exemplaar catalogus NATURE

Een speciaal moment was ingeruimd voor het uitreiken van het eerste exemplaar van de catalogus van NATURE. Scheidend burgemeester Jos Som (Gemeente Kerkrade) kreeg uit handen van directeur Hans Gubbels dit boekwerk en nam de tijd om de aanwezigen nogmaals op het hart te drukken vooral in actie te komen.

NATURE

Met deze extra achtergrondinformatie in het achterhoofd hebben de gasten als eerste de expositie NATURE bezocht. De hoge verwachtingen zijn meer dan ingelost, zo bleek uit de reacties en het feit dat de discussies zich op de drie vloeren van NATURE heeft voortgezet. NATURE is nu geopend voor publiek: meer informatie.