Blog Out of the Lab:
Aangenaam

Lynn Heesterbeek, Tim Janssen, Jonas Scholtes, Daan Spinder i.s.m. AZC Heerlen.

Tussen juli 2015 en juni 2016 zochten maar liefst 45.690 vluchtelingen bescherming in Nederland. Tijdens de asielprocedure bevinden vluchtelingen zich in een onbekende omgeving waaraan zij zich moeten aanpassen, ofwel inburgeren. In asielzoekerscentra wordt aan de basisbehoeften van eten, drinken en onderdak voldaan. Sociale behoeften blijven echter achter. Vluchtelingen hebben moeite met het begrijpen van de denk- en handelswijzen van Nederlanders. Mede door negatieve vooroordelen van Nederlanders verloopt de communicatie bovendien lastig en komen vluchtelingen moeilijk met hen in contact.

Vier studenten van de opleidingen Communication & Multimedia Design (Zuyd Maastricht), Industrial Design (TU/e) en Industrieel Product Ontwerpen (Fontys Venlo) zijn het gesprek met vluchtelingen aangegaan. Samen hebben zij een concept ontwikkeld om contact tussen Nederlanders en vluchtelingen te bevorderen en de drempel tot kennismaking te verlagen. “Aangenaam!” is een samenwerkingsproject met als resultaat een expositie van persoonlijke verhalen van vluchtelingen. De verhalen worden samen met designstudenten vertaald naar objecten en met behulp van een 3D printer gemaakt. De expositie heeft een openbaar en laagdrempelig karakter. Ieder verhaal is persoonlijk en uniek. Het delen en verbeelden van deze verhalen heeft tot doel om begrip voor en acceptatie van vluchtelingen te bevorderen.

Met behulp van een bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie krijgt dit project een vervolg onder de naam “Thuis Zuhause” in de vorm van een samenwerking tussen Cube design museum in Kerkrade en Ludwig Forum in Aken.

Out of the Lab

Aangenaam is een van de Cube Calls van de afgelopen twee jaar: In totaal worden in Out of the Lab 21 projecten getoond die het resultaat zijn van het Cube in residence programme. Dit programma biedt studenten de mogelijkheid om in het kader van een stage, minor (bijvak) of afstudeerproject in de labs aan designopdrachten te werken.

Bezoekers van Cube worden in de labs uitgedaagd om mee te denken en te participeren in het designproces. Want dat is waar het in de Cube design labs om draait: co-creatie. In de tentoonstelling ziet u concepten, ideeën en prototypes die voortkomen uit verschillende maatschappelijke vraagstukken; van voedselverspilling tot zorg voor mensen met dementie.

Naast deze Calls worden ook vier projecten getoond van startende ondernemers die vanuit de Brightlands Innovation Factory ondernemen. Deze samenwerkingspartner van Cube helpt startups om succesvol te ondernemen en biedt daarmee mogelijkheden voor een vervolg op het Cube in residence programme.

Tickets   Expositie