Blog Out of the Lab
Future Toilet Experiences

Amaka Hamelijnck, Jade Schooneveld. Fontys Academy for Creative Industries, Minor Design 360.

Fontys Academy for Creative Industries leidt studenten op tot creatieve, commerciële en conceptueel denkende professionals. De multidisciplinaire minor Design 360° daagt studenten uit om hun concepten en ideeën te vertalen naar 2D en 3D ontwerpen. Conceptueel en design denken, handelen en reageren staan hierbij centraal. In samenwerking met Cube design museum kregen de studenten de opdracht om één van de Cube Calls vanuit hun eigen perspectief te benaderen en te presenteren.

Amaka en Jade onderzochten het toilet van de toekomst. Uitgaande van de westerse wereld, zijn de studenten op zoek gegaan naar behoeften in het dagelijks leven en trends in de maatschappij. Rust en bezinning is een behoefte waaraan steeds meer mensen moeilijk kunnen voldoen in deze steeds hectischer wordende samenleving. De studenten ontwierpen drie concepten die ieder op een andere manier de beleving van rust op het toilet mogelijk maken.

• ‘The green escape’ geeft ons een stukje natuur terug, dat veel mensen in een stressvol leven kwijt zijn geraakt.
  • ‘Comfort’ zoekt de rust en ontspanning juist in de activiteit van het lezen binnen een luxueuze omgeving.
  • Uit onderzoek blijkt dat de hersenen zich al na vijf minuten lezen kunnen ontspannen. Het derde concept ‘Space’ biedt ruimte in ons hoofd door ons tijdelijk ‘offline’ te zetten. Hier ervaar je ruimte zonder internetverbinding.

Out of the Lab

Future Toilet Experiences is een van de Cube Calls van de afgelopen twee jaar: In totaal worden in Out of the Lab 21 projecten getoond die het resultaat zijn van het Cube in residence programme. Dit programma biedt studenten de mogelijkheid om in het kader van een stage, minor (bijvak) of afstudeerproject in de labs aan designopdrachten te werken.

Bezoekers van Cube worden in de labs uitgedaagd om mee te denken en te participeren in het designproces. Want dat is waar het in de Cube design labs om draait: co-creatie. In de tentoonstelling ziet u concepten, ideeën en prototypes die voortkomen uit verschillende maatschappelijke vraagstukken; van voedselverspilling tot zorg voor mensen met dementie.

Naast deze Calls worden ook vier projecten getoond van startende ondernemers die vanuit de Brightlands Innovation Factory ondernemen. Deze samenwerkingspartner van Cube helpt startups om succesvol te ondernemen en biedt daarmee mogelijkheden voor een vervolg op het Cube in residence programme.

Tickets   Expositie