Blog Persbericht: Eerste Urgent Run van Nederland op World Toilet Day in Kerkrade


Kerkrade, 12 oktober 2017 – Op 19 november vindt in Kerkrade de eerste Urgent Run van Nederland plaats. De Urgent Run is een wereldwijd georganiseerd evenement waarmee aandacht wordt gevraagd voor het gebrek aan hygiënisch en veilig sanitair voor miljarden mensen ter wereld. Cube design museum organiseert deze Nederlandse editie in het kader van de expositie “Everything You Always Wanted to Know About Toilets*But Were Afraid to Ask”.


Evenement

In samenwerking met lokale atletiekvereniging Achilles-Top zijn twee routes door Kerkrade uitgezet. Er is een route van 1 kilometer voor kids, deze start om 11.00 uur voor kinderen tot en met 11 jaar en om 11.30 uur voor kinderen van 12 tot en met 16 jaar. De route van 3 kilometer is voor iedereen vanaf 17 jaar. Deze start om 12.00 uur voor recreanten, 13.00 uur start een Clowns Run voor verklede hardlopers en om 14.00 uur een Business Run voor bedrijventeams. De runs starten bij Cube design museum op het Museumplein in Kerkrade, waar ook spellen en workshops met een knipoog naar toiletten te doen zijn. Deelname aan de Urgent Run kost in de voorinschrijving € 9,- per persoon voor 17 jaar en ouder en € 5,- per persoon voor kinderen tot en met 16 jaar. Bij inschrijven op de dag zelf komt daar € 1,- p.p. bij. De opbrengst van de Run gaat naar de World Toilet Organization. 

World Toilet Day & Urgent Run op 19 november
Wereldwijd heeft 1 op de 3 mensen geen toegang tot adequate sanitaire voorzieningen met alle gevolgen van dien. Dagelijks overlijden bijna 1000 kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van het gebrek aan goed sanitair. De Verenigde Naties hebben de toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen bestempeld als een van de Sustainable Development Goals, 17 doelen die de wereld in 2030 behaald moet hebben om het leven van mensen over de hele wereld te verbeteren. In 2013 hebben de VN 19 november officieel uitgeroepen tot World Toilet Day.

Aandacht in expositie en met Run
Sinds 2014 organiseert de World Toilet Organization de Urgent Run, een hardloopevent om mensen bewust te maken van het feit dat zoveel mensen ter wereld gebrek hebben aan fatsoenlijk sanitair en de gevolgen daarvan. Voor dit thema wordt ook aandacht gevraagd in de expositie “Everything You Always Wanted to Know About Toilets*But Were Afraid to Ask”, die nu te zien is in Cube design museum. Aansluitend hierop organiseert Cube de Urgent Run in Kerkrade om ook via deze weg aandacht te vragen voor het nijpende sanitaire probleem en geld in te zamelen voor de World Toilet Organization. De Urgent Run in Kerkrade wordt een laagdrempelig hardloopevent. Iedereen is van harte uitgenodigd mee te lopen om de sanitaire crisis een “poepie te laten ruiken”. Naast individuele deelnemers worden ook bedrijven en organisaties uitgenodigd om zich met deze run in te zetten voor het goede doel.