Blog Persbericht: Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2018 bekend.


"Gemiddeld een hoog niveau", oordeelt Jan Siebers, voorzitter van de vakjury, over de inzendingen van dit jaar, "met uitschieters naar boven en naar beneden."


Evenement, Tentoonstelling

De bijna veertig als Goed Industrieel Ontwerp erkende producten, waarvan de meeste van Nederlandse origine, vormen een mooi beeld van wat de Nederlandse productdesignsector vermag.

Ontwerpers houdt zich bezig met consumentenartikelen, professionele producten, product-dienst combinaties en user interfaces, en zij weten hoe ze een product van een visuele identiteit kunnen voorzien.

GIO is een interessante graadmeter voor trends en ontwikkelingen. Twintig jaar geleden zaten er bijvoorbeeld geen e-bikes of oplaadsystemen voor elektrische auto's bij de inzendingen. De zorg voor het milieu was aan het einde van de vorige eeuw al wel een thema, maar dat werd nog niet over de volle breedte van de sector uitgedragen. Tegenwoordig klinkt het door in vrijwel alle inzendingen. "Wat materiaalgebruik en duurzaamheid betreft, zijn we weer een stap verder", bevestigt Siebers. "Deze thema's zitten in het bewustzijn van de ontwerpwereld."

Ook jurylid Indre Kalinauskaite is te spreken over het niveau van de inzendingen. Slechts bij een enkel product hebben ze een vraagteken gezet, omdat hen het nut ervan ontging of omdat het geen echte innovatie betrof.

Jurylid en trendanalist Zuzanna Skalska ziet dat er zich in de ontwerpwereld een paradigmawissel aan het voltrekken is. Het op zichzelf staande product maakt plaats voor een product dat voorzien is van één of meer applicaties. "Deze applicaties zijn niet materieel en hebben ervoor gezorgd dat producten veel minder knoppen en panelen nodig hebben voor de bediening dan vroeger." Een gevolg van deze ontwikkeling is dat de vormtaal van producten armer is geworden, want de applicaties maken alle gebruik van een min of meer generieke vormtaal. Hier staat tegenover dat de gebruikers met de applicaties een product, of beter een systeem, helemaal kunnen instellen naar hun eisen en voorkeuren.

Alle producten zijn tijdens de Dutch Design Week te zien op de gelijknamige tentoonstelling in Hal4 van het Klokgebouw en daarna van 8 november tot april 2019 in Cube design museum in Kerkrade. Op 7 november vindt daar ook de uitreiking plaats.

 

 

GIO

De jaarlijkse toekenning van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een platform voor hoogwaardige initiatieven die tot doel hebben de ‘designketen’ te professionaliseren. Dat kan gaan om opdrachtgeverschap en ondernemerschap, maar ook om kennis en beleidsontwikkeling. Designlink werkt samen met (regionale) partners en profileert zich als Nederlands enige design-ketenorganisatie.   

Dutch Design Week

Dutch Design Week (DDW), in 1998 voortgekomen uit de Dag van het Ontwerp, is in twaalf jaar uitgegroeid tot het grootste designevenement van Noord-Europa. DDW vindt elk jaar plaats in de laatste week van oktober (9 dagen) in Eindhoven en geniet naamsbekendheid tot ver over de landsgrenzen. DDW biedt een podium voor ontwerpers en is de verbindende factor tussen design, technologie, mensen en disciplines.