Blog Luxe: Is er een verschil tussen de luxe van arm en rijk?

In de expositie LUXE? prikkelen dure, schaarse en authentieke objecten je diepste verlangens... of toch niet?

Aan de hand van de meest onverwachte, revolutionaire en spraakmakende ontwerpen neemt de expositie 'LUXE? Veranderende Verlangens' je mee op een persoonlijke ontdekkingstocht naar jouw idee van luxe. De expositie is verdeeld in vier domeinen:

• Wat een luxe!
    Is luxe te defineren door er vijf klassieke kenmerken van luxe: schaarste, vakmanschap, intrinsieke waarde, authenticiteit en zingeving?
  • Welke luxe kies jij?
    Een andere indeling van luxe is de piramide van Maslow, een rangschikking van de vijf menselijke behoeften. Hoe vul jij je behoeften aan slaap, voedsel en gezondheid in, behoeftes aan veiligheid en zekerheid, behoeftes aan een sociaal netwerk, behoefte aan waardering en erkenning om te komen tot zelfverwezenlijking?
  • Wat is de nieuwe luxe?
    Hier wordt de toekomst van luxe verkend. Binnen de thema’s zorg, voedsel, wonen, werk en mobiliteit hebben vijf wetenschappers een toekomstvisie geformuleerd. Elk scenario wordt door een speculatief ontwerp dat anticipeert op het geschetste toekomstbeeld verbeeld.
  • Luxe: een keuze?
    De klassieke waarden worden steeds verder uitgehold. Luxe staat niet meer alleen voor mooi en plezier, maar kan ook beladen of discutabel zijn. Luxe kent namelijk ethische en economische grenzen. Wat is het verschil tussen luxe en levensbehoefte?

In dit domein krijg jij als bezoeker de vraag voorgelegd zoals deze:

Is er een verschil tussen de luxe van arm en rijk?

Sheltersuit. Bas Timmer en Alexander de Groot.

De Sheltersuit is ontwikkeld door modeontwerper Bas Timmer en ondernemer Alexander de Groot. Het bestaat uit een jas, een afritsbare slaapzak, een klein LED-lichtje dat werkt op zonne-energie en een draagtas met kussen. Vrijwilligers, waaronder daklozen, langdurig werklozen en asielzoekers, hebben de Sheltersuit vervaardigd van gerecycled tentzeil. Het pak is gemaakt om daklozen beschutting te bieden in de nachtelijke kou. Door het verzorgde ontwerp en de goede afwerking versterkt het pak ook de eigenwaarde van de drager.

Expositie:

LUXE? Veranderende verlangens.

In het eeuwige streven naar meer en beter lijkt luxe het hoogste goed. Een gouden horloge om je pols, op wereldreis gaan of een week lang offline zijn... Luxe wordt vaak geassocieerd met duur, schaars of authentiek, maar kent tegenwoordig vele vormen. Heb jij je al eens afgevraagd wat jouw ultieme luxe is?

LUXE. Te bezoeken t/m 14 april 2019