Blog Luxe:
Lust of Last?

In de expositie LUXE? prikkelen dure, schaarse en authentieke objecten je diepste verlangens... of toch niet?

Aan de hand van de meest onverwachte, revolutionaire en spraakmakende ontwerpen neemt de expositie 'LUXE? Veranderende Verlangens' je mee op een persoonlijke ontdekkingstocht naar jouw idee van luxe. De expositie is verdeeld in vier domeinen:

• Wat een luxe!
    Is luxe te defineren door er vijf klassieke kenmerken van luxe: schaarste, vakmanschap, intrinsieke waarde, authenticiteit en zingeving?
  • Welke luxe kies jij?
    Een andere indeling van luxe is de piramide van Maslow, een rangschikking van de vijf menselijke behoeften. Hoe vul jij je behoeften aan slaap, voedsel en gezondheid in, behoeftes aan veiligheid en zekerheid, behoeftes aan een sociaal netwerk, behoefte aan waardering en erkenning om te komen tot zelfverwezenlijking?
  • Wat is de nieuwe luxe?
    Hier wordt de toekomst van luxe verkend. Binnen de thema’s zorg, voedsel, wonen, werk en mobiliteit hebben vijf wetenschappers een toekomstvisie geformuleerd. Elk scenario wordt door een speculatief ontwerp dat anticipeert op het geschetste toekomstbeeld verbeeld.
  • Luxe: een keuze?
    De klassieke waarden worden steeds verder uitgehold. Luxe staat niet meer alleen voor mooi en plezier, maar kan ook beladen of discutabel zijn. Luxe kent namelijk ethische en economische grenzen. Wat is het verschil tussen luxe en levensbehoefte?

In dit domein krijg jij als bezoeker de vraag voorgelegd zoals deze:

Luxe: Lust of last?

BDSM-outfit - deMasK

BDSM of de gangbare term sadomasochisme is een seksuele voorkeur en expressie die speelt met machtsverhoudingen. Er wordt met wederzijdse toestemming gebruik gemaakt van seksattributen waarmee de partner onder dwang kan worden vastgebonden, vernederd of gepijnigd. Om het genot te verhogen zijn deze ‘speeltjes’ veelal vervaardigd van hoogwaardige materialen, zoals zacht leer en glanzend metaal. Daarnaast is de vormgeving gericht op fysieke prikkeling. Het Amsterdamse kledingmerk deMasK trekt een internationale clientèle dankzij de gewaagde creaties van latex, rubber en leer.

Expositie:

LUXE? Veranderende verlangens.

In het eeuwige streven naar meer en beter lijkt luxe het hoogste goed. Een gouden horloge om je pols, op wereldreis gaan of een week lang offline zijn... Luxe wordt vaak geassocieerd met duur, schaars of authentiek, maar kent tegenwoordig vele vormen. Heb jij je al eens afgevraagd wat jouw ultieme luxe is?

LUXE. Te bezoeken t/m 14 april 2019