Blog Wat zegt je poep over je gezondheid?


Hoe je poep of plas ruikt, eruitziet of eruit komt zegt iets over je gezondheid. Kijk dus achterom voordat je doortrekt, let op de kleur van je urine.


Collectie

 

Allerlei lichamelijke aandoeningen kunnen opgespoord worden door je drol of plas figuurlijk tegen het licht te houden. Dat gaat nu nog in het laboratorium; intussen wordt gewerkt aan toiletten die uitgerust zijn met monitoren die je ontlasting en urine testen en zo je gezondheid meten.

Meestal loopt alles vanzelf. De drol glijdt soepel de toiletpot in, de urine klatert tegen het porselein. We maken van een scheet geen donderslag. Soms hebben we diarree of verstopping, maar meestal van korte duur. Voor veel mensen zijn problemen bij de ontlasting en het urineren echter chronisch en dus zeer hinderlijk.Er zijn legio hulpmiddelen om deze klachten te verlichten. Denk aan de urinoirs en bedpannen van toen, de incontinentieluiers en stoma’s van nu. Denk aan de klisteerspuit en laxeermiddelen van weleer, de poeptransplantatie en afgestemde voedingsdiëten van vandaag.

Gezonde stoelgang. Dat is een van de thema's in de expositie Everything You Always Wanted To Know About Toilets