Blog Think Shit & Cyber Safe!

Tussentijdse presentaties Cube Calls 2017 op 16 maart.

Evenement, Organisatie

De huidige studenten van het Cube In Residence programma zijn nu ruim een maand aan de slag. Op 16 maart 2017 presenteerden ze hun eerste bevindingen en aanpak van de calls: Think Shit & Cyber Safe!

Cube call: Think Shit!

Hoe ziet ons toilet(gebruik) er in de toekomst uit? Gina Hooiveld (TU/e), Nono Leermakers (TU/e), Raoul Smeets (IPO) en Imke van de Weijer (IPO) zijn op zoek gegaan naar wensen, behoeften en uitdagingen van bezoekers van Cube design museum ten aanzien van onze sanitaire voorzieningen. Daarbij kwamen drie belangrijke thema’s naar voren: Gezondheid, Ervaring/omgeving, en Duurzaamheid.

Zitten wij eigenlijk wel goed op het toilet, of zijn er manieren om onze zithouding te verbeteren? Kunnen we afstappen van het gebruik van drinkwater om onze wc door te spoelen? Is poep afval of grondstof? En hoe kunnen we voorkomen dat mensen hun behoefte uitstellen, omdat ze het ongemakkelijk vinden om buitenshuis naar het toilet te gaan?

De komende maanden gaat het team met deze en meer vragen aan de slag, met als doel om nog voor de zomer 2 of 3 designs te presenteren die ons toekomstig toiletgebruik gaan verbeteren. Deze call is tevens onderdeel van de expositie Everything You Always Wanted To Know About Toilets.

Meer Informatie

Karolina Thakker benadert het vraagstuk vanuit een andere invalshoek. Voor haar afstudeerproject voor de opleiding Industrial Design Engineering aan de Haagse Hogeschool, onderzoekt zij de mogelijkheden voor een toilet als ‘home health device’. Hoe kunnen we thuis onze ontlasting – vóórdat we deze doorspoelen – analyseren en daarmee bewuster toewerken naar een gezondere levensstijl?

Cube call: Cyber Safe!

Het Internet biedt steeds meer mogelijkheden, en dat voor alle leeftijden. Maar deze mogelijkheden hebben ook een keerzijde: cyberpesten vormt een serieus probleem – met name onder jongeren in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar. Stefan Gerads wijdt zijn afstudeerproject voor de opleiding Communication and Multimedia Design (Zuyd Maastricht) aan deze problematiek. Cyberpesten is een vorm van pesten die veel impact kan hebben.

Het is niet altijd zichtbaar voor derden, het gaat 24 uur per dag door en het Internet ‘vergeet’ niets. Stefan onderscheidt in zijn onderzoek 3 rollen: het slachtoffer, de dader en de omstander. Ieder rol heeft specifieke behoeften en problemen op verschillende momenten in het proces: vóór, tijdens en na het pesten. De komende maanden gaat Stefan op zoek naar manieren waarop multimedia design een oplossing kan bieden.