Blog Real Time Grandfather Clock bij Kwizzele

De vaste expositie van Cube, Wat is Design, brengt onder andere een wand vol Dutch Design. Een ware tijdreis langs de meest verrassende en spraakmakende ontwerpen en biedt daarmee ook genoeg voer voor... quizvragen.

Zoals de quiz Kwizzele van L1, met vragen over een van de blikvangers van de Dutch Design Wand: de Real Time Grandfather Clock van Maarten Baas. Weet jij wat deze klok zo speciaal maakt?

Maarten Baas creëert vanaf 2009 meerdere uurwerken onder de titel Real Time. De Grandfather Clock is een moderne remake van een traditioneel staand uurwerk. Het verglijden van de tijd wordt via menselijke handelingen vormgegeven. Op de plek van het uurwerk tekent een hand elke minuut de grote en de kleine wijzers. De wijzers worden vervolgens weggepoetst en opnieuw aangebracht. Op deze manier lijkt het alsof de klok live wordt bijgehouden en het mechanische ritme volgt. Schijn bedriegt: het is een projectie die echte tijd (real time) laat zien.

Wat is design?

Deze permanente expositie toont de diversiteit van design. Design is overal, design is keuzes maken, maar design is ook fouten maken. In en om ons lichaam is design en design is onderhevig aan trends. Design is persoonlijk, subjectief en tijdgebonden. Design is een proces. Meer informatie.