Blog Zondag op
L1 TV:
Pottenkijkers.
Design op het toilet.

Zondag 25 juni L1 TV, ieder uur vanaf 17:40 uur.

Inspiratie

Poepen en plassen, iedereen moet en doet het. Ons toiletbezoek is vanzelfsprekend, daar maken we liever geen woorden aan vuil. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de vormgeving van onze toiletten? Waarom ziet een WC eruit zoals ‘ie eruitziet? Enne... heb je ooit overwogen om niet zittend, maar gehurkt te poepen? Deze en nog veel meer vragen onderzoeken we in het programma Pottenkijkers - design op het toilet.

Programmamakers Jolien Linssen en Wouter Nelissen nemen een kijkje bij de designmanifestatie ‘Everything You Always Wanted to Know About Toilets, But Were Afraid to Ask’. Deze is op dit moment te zien in Cube Design Museum in Kerkrade.

Museumdirecteur Hans Gubbels geeft een rondleiding door de tentoonstellingsruimte. Toiletdeskundige Marian Loth, verbonden aan de Technische Universiteit Delft, vertelt over het door haar ontworpen vrouwenurinoir en treintoilet. Designer Julian Jay Roux demonstreert waarom we met z’n alleen hurkend zouden moeten poepen. Word je ongemakkelijk van het idee alleen al? Dat is een heel normale reactie, weet designstudent Maró Postema. Zij legt uit waarom poepen ons soms het schaamrood op de kaken bezorgt.

Meer op L1.