Design Challenge (Re)Design Death


Who wants to live forever? Ontwerp jij een conversation piece dat onze bezoekers aan het denken zet over wat het betekent om eeuwig te leven?


[English version: click here]

Vooruitlopend op de expositie (Re)design Death organiseert Cube design museum een design challenge. In de expositie toont Cube 40 Nederlandse en internationale designprojecten met betrekking tot de dood en de rituelen daaromheen. Cube stelt design tentoon dat bijdraagt aan hoe de mens omgaat met het stervensritueel en wil op deze manier het taboe rondom de dood bespreekbaar maken.

Wil jij eeuwig leven?

Het eeuwig leven is al decennia lang een fascinatie van de mens. Maar wat is de daadwerkelijke impact van eeuwig leven? Met welke dilemma’s is deze wensdroom omgeven? Volgens diverse wetenschappers zal het mogelijk worden dat de mens eeuwig voortleeft. Drie mogelijke scenario’s waarop dit realiteit kan worden zijn:

  • Het ‘genezen’ van ouderdom
  • Het vervangen en verversen van ‘onderdelen’
  • Je bewustzijn opslaan op een machine 

In deze challenge gaan designers aan de slag om een conversation piece over het eeuwig leven ontwerpen. Dat kan een nieuw ontwerp zijn of een substantiële verdieping of uitbreiding van een bestaand ontwerp. Uit de inzendingen zijn tien ontwerpers geselecteerd die in de Cube design labs hun idee verder mogen uitwerken tot een concept. Vervolgens krijgen drie van deze ontwerpers de kans om hun concept uit te werken tot een fysiek product, onder begeleiding van Mark Sturkenboom, o.a. bekend van het spraakmakende werk 21 Grams. De drie conversation pieces gaan deel uitmaken van de lopende expositie (Re)design Death.

Onderzoek TUDelft

Partner bij deze challenge zijn de Delft Design Labs, meer specifiek het End of Life Lab en Museum Futures Lab. Een afstudeerstudent van deze labs zal een interventie ontwerpen waarmee niet alleen de reacties op de conversation pieces opgevangen worden, maar waarmee de bezoekers, al dan niet real-time, met elkaar in gesprek kunnen gaan. De reacties, de meningen en de discussies worden verzameld,  onderzocht, met elkaar gedeeld, en zo voort, zodat een levendig beeld ontstaat van de breedte van de discussie. Het project zal in nauwe samenwerking met de 3 ontwerpers worden uitgevoerd. 

Agenda

Bezoekers worden van harte uitgenodigd om in de Cube design labs te komen kijken en feedback te geven op de projecten. In het bijzonder op: