3D Print:
NOW!: achtergronden

De 3D-printer is een van de belangrijkste innovaties van deze eeuw. Met deze digitaal aangestuurde machine kunnen producten niet alleen sneller en goedkoper worden vervaardigd, maar ook in zeer complexe vormen.  Bovendien kunnen producten eenvoudig worden aangepast aan de wensen van de individuele consument. Er hoeven sowieso minder nieuwe producten worden gemaakt, want iedereen kan thuis reserveonderdelen voor reparaties uitprinten. Er zijn geen grote fabrieken meer nodig. Kortom, 3D-printen is het begin van een nieuwe industriële revolutie.

Met 3D-printen wordt het mogelijk om in grote aantallen te produceren, terwijl elk afzonderlijk product uniek is. De software om een ontwerp aan te passen aan persoonlijke voorkeuren, wordt steeds gebruiksvriendelijker. Met een 3D-scanner kunnen de contouren van een lichaamsdeel worden omgezet naar een digitaal ontwerp, zodat er bijvoorbeeld medische protheses op maat kunnen worden gemaakt. Uiteindelijk zal de consument totale vrijheid hebben, omdat hij niet alleen zijn eigen producten kan maken, maar ook bedenken.

De expositie laat zien wat er op dit moment kan worden vervaardigd met deze innovatieve techniek – van alledaagse gebruiksvoorwerpen en extravagante modeaccessoires, tot voedsel en zelfs complete gebouwen. Daarnaast wordt een blik in de toekomst geworpen. Want de ontwikkelingen in 3D-printen volgen elkaar pijlsnel op. Zo kan er worden geprint met ijzersterke carbonvezels en titanium, maar ook met klei, glas en zelfs houtpulp. Er kan steeds groter worden geprint door de introductie van industriële 3D-printers met de omvang van een zeecontainer. Of juist tot op de millimeter nauwkeurig met peperdure 3D-printers uit de geavanceerde ruimtevaartindustrie. Tegelijkertijd is er ook de ‘RepRap’, een eenvoudige 3D-printer die iedereen zelf kan maken, omdat alle onderdelen worden vervaardigd met, jawel, een 3D-printer. In de nabije toekomst zal ook geprint kunnen worden met levende cellen en smart materials die reageren op hitte of licht. De impact die 3D-printen zal hebben op ons dagelijks leven zal dus alleen nog maar toenemen.

Architecture

Het 3D-printen van complete gebouwen is nog niet mogelijk door kwaliteitsgebrek, de hoge kosten, het gebrekkige materiaal en het beperkte volume. Toch wordt er in de architectuur volop geëxperimenteerd met digitale productietechnieken. Zo worden er gevelpanelen en decoratieve bouwelementen op de bouwplaats geproduceerd. Ook kunnen dankzij de toepassing van robottechnologie steeds grotere constructies worden geprint. Met speciale ontwerpsoftware kan een basisontwerp van een bouwwerk eenvoudig worden aangepast aan lokale of individuele wensen.   Bekijk het themablok Architecture.

Art

Met een 3D-printer kunnen complex-gevormde objecten worden gemaakt. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de expressiviteit van kunstenaars. Ook het restaureren of maken van replica’s van bestaande kunstwerken wordt eenvoudiger en goedkoper. Hoewel de 3D-printer nooit kwasten, verf, beitels en natuurlijke materialen als marmer en hout kan vervangen, zullen digitale productietechnieken binnen de kunsten een volwaardige discipline worden.
Bekijk het themablok Art.

Body

De belangrijkste toepassing van 3D-printen zal waarschijnlijk in de medische zorg zijn. Het leveren van maatwerk bij protheses, gehoorapparaten en aangepast schoeisel was nog nooit zo eenvoudig. In tandgeneeskunde is de 3Dprinter al niet meer weg te denken. Omdat op maat wordt geproduceerd, is er bijna geen kostbaar restmateriaal meer. Daarbij zorgt het 3D-printen voor een enorme besparing op arbeidskosten. In de toekomst zal ook geprint worden met levend weefsel en stamcellen. Dit zal nieuwe ethische vragen oproepen.
Bekijk het themablok Body.

Everyday Life

Dankzij de 3D-printer kan iedereen straks zijn eigen gebruiksvoorwerpen en onderdelen vervaardigen. Zelfs grote objecten als stoelen kunnen als een demontabel ontwerp op een eenvoudige printer worden gemaakt. De digitale ontwerptekeningen zijn met één muisklik – soms gewoon gratis – te downloaden. Daarmee wordt het maken van een product op maat voor iedereen bereikbaar. Inmiddels hebben ook grote bedrijven als IKEA dit voordeel van 3D-printen ontdekt.
Bekijk het themablok Everyday Life.

Fashion

Geen lichaam is hetzelfde. Daarom kent 3D-printen zo’n stormachtige opmars in de mode-industrie. Van accessoires als sieraden tot onmisbaar ondergoed; door het maken van een lichaamscan wordt het maken van kleding met de perfecte pasvorm heel gewoon. Ook leuk: items kunnen persoonlijke accenten als initialen of een afwijkende kleurcombinatie krijgen. Exclusiviteit is immers een belangrijke aantrekkingskracht voor mode.
Bekijk het themablok Fashion.

Food

De 3D-printer maakt koken niet alleen makkelijker maar ook leuker. Met een 3D-printer kan de amateur thuiskok gerechten met ingenieuze vormen bereiden. Nu al worden relatief eenvoudige gerechten als pannenkoeken en taarten grotendeels met 3D-printers gemaakt. In de toekomst zal ook voedsel worden geprint dat uit diverse ingrediënten bestaat.
Bekijk het themablok Food.

New Possibilities

Ontwikkelingen in 3D-printen volgen elkaar snel op. Voortdurend wordt geëxperimenteerd met innovatieve materialen, efficiëntere productietechnieken en nieuwe producttypen. De invloed van 3D-printen op ons dagelijks leven zal alleen nog maar toenemen. Dat die invloed niet altijd positief zal zijn, blijkt uit de ontwikkeling van een 3D-geprint pistool, dat iedereen zelf kan printen.
Bekijk het themablok New Possibilities.

Geïnspireerd door 3D Print NOW!? Laat je visie achter op 3DQB.nl!

Bezoekers kunnen in de expositie hun wens, idee of visie over de toekomst van 3D printen achterlaten bij de installatie 3DQB.nl. De beste, origineelste of verrassendste berichten worden uitgeprint met de 3D-printer, om daarna door de bedenker opgehangen te worden op de “Cloud of 3D Wishes”. Deze wolk gaat daarmee langzaam de gedachten over 3D printen zichtbaar maken.