GIO 2018


Overzichtstentoonstelling van de producten met predicaat 'Erkenning Goed Industrieel Ontwerp' (GIO) 2018. 8 november 2018 t/m 14 april 2019.


Welkom bij de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2018

De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp (GIO) zijn een middel, geen doel. Een middel om het belang van goed design onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Een deskundige en onafhankelijke vakjury beoordeelt alle producten op een vijftal criteria: functionaliteit, originaliteit, vormgeving, ergonomie en respect. Op elk van deze criteria wordt een Special Award for Excellence uitgereikt. 

Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp versterkt de geloofwaardigheid, vergroot de bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt. Sinds 1986 ontvingen meer dan 1.000 producten dit keurmerk van goed vakmanschap. 

De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp worden jaarlijks georganiseerd door de onafhankelijke stichting Designlink en een keur aan representatieve beroeps- en brancheorganisaties, kennis- en onderwijsinstellingen en intermediairs ondersteunen GIO.

Alle genomineerde en erkende producten waren eerder te zien op de Dutch Design Week waar ook een publieksprijs werd toegekend.

GIO in Klokgebouw Eindhoven tijdens Dutch Design Week

Vakjury

Kijken naar wat werkt en wat zich al bewezen heeft. Niet weer nieuw-nieuw-nieuw. Even pas op de plaats. Duurzaamheid en een herwaardering van de degelijkheid. Producenten en ontwerpers pakken de signalen van de zelfbewuste en kritische consument op.

Deze tendensen signaleerde de driekoppige, internationale jury bij de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp (GIO) 2018.

Dit keer bestond de jury uit:

 • Indre Kalinauskaite, Promovendus TU/e;
 • Jan Siebers, Hoofd Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam;
 • Zuzanna Skalska, 360Inspiration;

Bijna 1.500 bezoekers van de tentoonstelling op de Dutch Design Week stemden tijdens hun bezoek met hun mobieltje op het product van hun voorkeur en de overtuigende winnaar was het Philley babymelkflesje, ingezonden door Pelle Trading en ontworpen door Roel van de Beek (BBB projects) i.s.m. Ruud Leeuw.  

Winnaar publieksprijs: 
Philley - Babyvoeding doseerbus

Winnaar publieksprijs GIO 2018: Philley

Ergernis over een bepaald product is een bron van innovatie. Aan de basis van de ontwikkeling van Philley, een doseerbus voor babyvoeding, lag bij Ruud Leeuw van Pelle Trading de irritatie over het knoeien met het melkpoeder bij het vullen van de babyfles. Zijn Philley bestaat een uit kunststof bus waarin de melkpoeder wordt bewaard, en een speciale kunststof dop om de melkpoeder exact te doseren. De dop bevat een splitter die een dosering van 4,6 gram afgeeft, evenveel als een afgestreken maatschepje. De dop is voorzien van een klikmechanisme, dat aangeeft dat een dosering in de melkfles is gevallen. Vijf maatschepjes worden met de Philley vijf keer klikken.

 • Inzender: Pelle Trading B.V.
 • Ontwerp: Roel vd Beek (BBB projects) i.s.m. Ruud Leeuw (Pelle Trading B.V.)
 • Producent: Mascal Design B.V.

Comité van Aanbeveling

 • Han Bekke
  Voorzitter a.i. Federatie Dutch Creative Industries
 • Thonie van den Boomgaard
  Opleidingsdirecteur Industrieel Ontwerpen, Faculteit Construerende Technische Wetenschappen TU Twente
 • Mirjam van Coillie
  Voorzitter DMN Design Management Netwerk
 • Ineke Dezentje Hamming-Bluemink
  Voorzitter FME/CWM, Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie
 • Hans Gubbels
  Algemeen directeur Cube design museum
 • Timo de Rijk
  Voorzitter BNO/ Directeur Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
 • Michaël van Straalen
  Voorzitter MKB
 • Ena Voûte
  Decaan Faculteit Industrial Design TU Delft