LUXE?


Veranderende verlangens. In het eeuwige streven naar meer en beter lijkt luxe het hoogste goed. Een gouden horloge om je pols, op wereldreis gaan of een week lang offline zijn... Luxe wordt vaak geassocieerd met duur, schaars of authentiek, maar kent tegenwoordig vele vormen. Heb jij je al eens afgevraagd wat jouw ultieme luxe is? 22 september 2018 t/m 14 april 2019.


In de expositie LUXE? prikkelen dure, schaarse en authentieke objecten je diepste verlangens... of toch niet? Ben je slecht ter been, dan is comfortabel wandelen met een interactieve robotrollator pure luxe. Nederlandssprekende Real Doll Robin neemt gevoelens van eenzaamheid weg en hoe strak en stijlvol de Zigzagchair van Rietveld er ook uitziet, misschien is een uurtje in een hangmat van IKEA wel jouw ultieme luxemoment. 

Aan de hand van de meest onverwachte, revolutionaire en spraakmakende ontwerpen neemt deze expositie je mee op een persoonlijke ontdekkingstocht naar jouw idee van luxe. 

Cube ontwikkelde samen met experts op het gebied van luxe en design een uitgebreide expositie rondom het vraagstuk: LUXE? Luxe is namelijk controversieel en aan verandering onderhevig. Ongelijkheid in de wereld, een eindige bron van grondstoffen en een alsmaar veranderend tijdsbeeld nodigen uit tot nadenken of ons beeld van luxe nog wel een houdbare zaak is. 

Wat een luxe! Marie-Louise Martens en de magie van Hermès: de meest begeerde tassen ter wereld

Uitzonderlijke kwaliteit en vakmanschap vormen de basis van het megasucces van het Franse Hermès. Marie-Louise Martens runt de Maastrichtse vestiging van dit wereldberoemde merk Hermès uit Parijs en beaamt dit: "Kwaliteit is zeker hét uitgangspunt bij Hermès. Je voelt en je ziet het aan het leer. Je ziet aan de mooie afwerking dat het een product is dat stijl heeft en in feite tijdloos is". Hermès vervaardigt ook limited editions handtassen waarvan dit exemplaar er één van is. Op het canvas van deze speciale handtas wordt verwezen naar de paardensport, waar het allemaal voor Hermès begon: de zadelmakerij. Voor wie een Hermès-tas wil aanschaffen kan alvast een kleine tien mille opzij leggen als startprijs.  

Limited edition Hermès tas

Marie-Louise Martens, eigenaresse Hermès-boutique in Maastricht

 

Luxe: een keuze?

Wat luxe is, is niet alleen afhankelijk van persoonlijke omstandigheden als ras en geslacht, maar ook inkomen, woonplaats of zelfs religie spelen een rol. Waar de een wellicht kiest voor een met saffierglas bezet horloge, kiest iemand die slechtziend is bijvoorbeeld voor de Dot Watch. Dit is een horloge dat de tijd weergeeft in braille en met een speciale app aan een smartphone kan worden gekoppeld. 

 

Dot Watch by Dotincorp

Hublot Watch

Het luxe-probleem

LEA robot care system

Onze behoeften veranderen en daarmee ook ons verlangen naar luxe. De grote uitdagingen en problemen van onze tijd gaan niet aan luxe voorbij. Hoe gaat ons leven er bijvoorbeeld uit zien als wij minder mobiel worden? De Lea Care is de eerste interactieve robotrollator ter wereld die ervoor zorgt dat minder mobiele mensen langer actief blijven. De gemotoriseerde Lea kan met een afstandsbediening naar de gebruiker rijden en vergroot tegelijkertijd de mobiliteit van de gebruiker dankzij de eenhandige bediening, sensoren en een intelligent toegankelijk bedieningspaneel.  

De nieuwe luxe

Onze wereld staat voor grote veranderingen. Hoe zullen deze veranderingen ons verlangen naar luxe beïnvloeden? Om 'de nieuwe luxe' te verkennen is een vijftal experts gevraagd om een toekomstvisie te formuleren die je in de expositie kunt bewonderen. Hierbij is gekozen voor vijf thema's: zorg, voedsel, wonen, werk en mobiliteit.  

Design Challenge

Deze vijf scenario’s vormden ook de basis voor een designchallenge voor jonge ontwerpers: tijdens de expositie zijn zij uitgedaagd tot het ontwikkelen van objecten passend bij deze voorspellingen. 

Luxe is... eten zonder reclame?

"Sponsored By"
Pauline Wiersema en Thieu Custers.

De nieuwe luxe is: Zingeving van het leven.

"Zingeving van het Leven"
Ricky Kloosterman

De nieuwe luxe is: zelf stroom opwekken

"Momentum"
Jeffrey Heiligers

De nieuwe luxe is: smartphone-vrij dineren.

"SAMEN"
Ralf Lambie

Mede mogelijk gemaakt door:

In samenwerking met:

 • Concept expositie: Jeroen Junte, Gène Bertrand, Hans Gubbels
 • Advies en samenstelling: Jeroen Junte, Chapeau Magazine, Gène Bertrand, Hans Gubbels
 • Realisatie: Madeleine van Daele, Raymond Jacobs A-haus, Houtatelier Pablo Borger
 • Bruiklenen: Vilja Bemelen, Madeleine van Daele
 • Tekstredactie: Jeroen Junte, Valérie Hoekstra
 • Vertalingen: DUO vertaalburo
 • Ruimtelijke vormgeving: De Nieuwe Context
 • Grafische vormgeving expositie: Homo Ludens
 • Grafische vormgeving catalogus: Nadine Vroomen
 • Drukwerk expositie: Grootmakers
 • Drukwerk catalogus: Marthin Flokstra, Drukkerij Maenen
 • Fotografie expositie: Kenneth Tan