Meat the Future


Het is tijd voor een discussie over de toekomst van vlees. Deze expositie liep van 11 oktober 2016 t/m 11 juni 2017.


Het is tijd voor een discussie over de toekomst van vlees. Nu de wereldbevolking groeit naar 9 miljard mensen in 2050, wordt het onhoudbaar vlees te blijven produceren en consumeren zoals we dat nu doen. Opwarming van de aarde, energieverbruik, dierenziekten en de verwachte wereldwijde voedselschaarste zijn slechts enkele van de voedselvraagstukken die op ons af komen. Dan hebben we het nog niet over de al veel bediscussieerde dieronvriendelijkheid in de bio-industrie. Zullen we op termijn alleen nog maar rijst, bonen en zeewierburgers eten? Of insecten misschien?

Wetenschappers verwachten dat kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag. Kweekvlees wordt geproduceerd door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Nederland is leidend in de ontwikkeling van kweekvlees en de eerste in het lab gegroeide hamburger is inmiddels al gebakken. Niettemin vinden de meest mensen het nog geen aantrekkelijk idee om vlees uit een lab te eten. En terecht, want voordat we kunnen bepalen óf we bereid zijn kweekvlees te consumeren, moeten we de eetcultuur die het ons brengt verkennen.

Panorama Meat The Future

Hoewel het verleidelijk is te denken dat we met dierloos vlees de vertrouwde hamburgers, worsten en biefstukken zullen gaan nabootsen, heeft de in-vitro technologie ook een geheel eigen potentie die we ons vandaag nog amper kunnen voorstellen. De Meat The Future tentoonstelling toont 30 kweekvlees gerechten die mogelijk in de toekomst op ons bord belanden. 

We shall escape the absurdity of growing a whole chicken in order to eat the breast or wing, by growing these parts separately under a suitable medium.

 Winston Churchill, 1931

De tentoonstelling is ingericht als een speculatief kweekvleesrestaurant en opgedeeld in vier secties, waarbij steeds een kwestie waarin kweekvlees een rol kan spelen, wordt verkend:

  1. De behoefte aan duurzame productie.
  2. Het voorkomen van voedseltekort.
  3. Het vermijden van dierenleed.
  4. Het opdoen van bijzondere nieuwe eetervaringen.

Omdat kweekvlees nog in ontwikkeling is, kunnen de gerechten (nog) niet worden bereid. Het aantal sterren bij ieder gerecht geeft een indicatie van de technologische haalbaarheid: één ster betekent dat het gerecht technisch voorlopig nog niet gemaakt kan worden. Gerechten met vijf sterren zouden vandaag al kunnen worden geproduceerd. 

De getoonde gerechten zijn ontwikkeld door een team van koks, ontwerpers en kunstenaars om de potentie van kweekvlees te verkennen. De gerechten variëren van gebreide vleeslapjes tot vleesfruit. Ze zijn uniek en overheerlijk, maar soms ook onwennig of zelfs macaber. We willen niet de toekomst voorspellen, maar veeleer een waaier van potentiele voedselproducten en eetculturen tonen die ons kan helpen te beslissen welke toekomst we eigenlijk willen. Een smakelijke discussie gewenst!

Koert van Mensvoort, curator Meat The Future.

"Ik eet kweekvlees in 2028."

Wat vind jij? Laat jouw mening horen en reageer op deze stelling op de speciale website: Meat-The-Future.com. Ook ná afloop van deze expositie blijven we nieuwsgierig naar je mening!

Next Nature Network

Virtuele werelden, geprint voedsel, levende steden en wilde robots. We worden zo omringd door technologie dat het onze next nature wordt. Hoe gaan we hiermee in harmonie leven? Next Nature Network is een toekomstgerichte natuurbeweging die in rap tempo zijn plekje vindt in een traditioneel krachtenveld van Natuurmonumenten, WNF en Greenpeace. Met prikkelende designprojecten zwengelen we het debat aan over de toekomstige relatie tussen natuur en technologie. Eerdere projecten als Rayfish Footwear, Bistro In Vitro en de NANO supermarkt zijn zeer positief ontvangen. Meer informatie is te vinden op www.nextnature.nl.

Brightlands

Meat The Future is made possible by Brightlands. Brightlands hosts four campuses in Limburg, The Netherlands, that focus on research and business inmaterials, food, smart services and health. Brightlands offers accommodation, business and talent support, and a community focused on innovation in a global context. Meer informatie: www.brightlands.com